Teslu žalujú v Kalifornii. Pre nakladanie s odpadmi

ČTK | 06.02.2024 12:00
Tesla - výroba Foto:
Výroba Tesiel v USA nie je pravdepodobne taká čistá, ako by mala byť. Kalifornským okresom sa nepáči jej „odpadová“ prax.
Elektromobily Tesla síce neprodukujú emisie CO2, napriek tomu sa zdá, že samotná výroba je záťažou pre životné prostredie. Až 25 kalifornských okresov žaluje americkú automobilku pre spôsob, akým nakladá s nebezpečným odpadom.

Žaloba z Los Angeles, Alamedy, San Joaquinu, San Francisca a ďalších okresov bola podaná na štátnom kalifornskom súde. Požaduje súdny príkaz, ktorý zaviaže Teslu v budúcnosti k riadnemu nakladaniu s odpadom. Obviňujú ju z nesprávneho označovania odpadu a odosielania materiálov na skládky, ktoré nemôžu prijať nebezpečný materiál. Má ísť napríklad o náterové materiály alebo použité batérie.

tesla-redwood-2024-1600-2 Čítajte viac Tesla v budúcom roku predstaví nový model. Mal by byť suverénne najlacnejší

Žaloba tvrdí, že porušenia sa vyskytli až v 101 prevádzkach vrátane výrobného závodu Tesly vo Fremonte. Hovorcovia okresov bližšie podrobnosti o prípade bezprostredne neposkytli. Nie je to pritom prvýkrát, čo Tesla čelí obvineniam súvisiacim s jej odpadovými praktikami.

Aká je budúcnosť áut? Elektromobily, alebo vzniknú bezemisné spaľovacie motory?

Video
Tesla Model Y 2021 Čítajte viac Tesla zosadila v Česku z trónu Enyaq. Je najpredávanejšou elektroznačkou

Už v roku 2019 uzavrela dohodu s americkou Agentúrou pre ochranu životného prostredia (EPA) v súvislosti s údajným porušovaním pravidiel týkajúcich sa nebezpečného odpadu vo svojom závode vo Fremonte. V tejto dohode Tesla súhlasila, že podnikne potrebné kroky k náprave a zaplatí pokutu 31 000 dolárov.

Tesla Y- aukcia Čítajte viac Nabúrané Tesly sú na Ukrajine hit. Z vrakov robia ‘leštenky‘

Neskôr, v roku 2022, uzavrela Tesla ďalšiu dohodu s EPA, v ktorej súhlasila so zaplatením pokuty 275 000 dolárov po tom, čo federálna agentúra uviedla, že spoločnosť nevedie záznamy a nerealizuje plány na minimalizáciu znečisťujúcich látok v ovzduší z lakovacích prác v závode vo Fremonte. Tesla sa zatiaľ k novej žalobe nevyjadrila.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ