Tesla v budúcom roku predstaví nový model. Mal by byť suverénne najlacnejší

Nový model má kódové označenie Redwood. Malo by ísť o kompaktný crossover so základnou cenou približne 25 000 dolárov.

29.01.2024 18:00
tesla-redwood-2024-1600-2
Ako bude nový lacný crossover Tesly vyzerať, sa zatiaľ môžeme len dohadovať. Toto je len jedna z mnohých jeho neoficiálnych vizualizácií.
debata (18)

Americký výrobca elektrických áut Tesla chce uviesť na trh nový cenovo dostupnejší model. S jeho výrobou plánuje začať už v polovici budúceho roka. Aj keď sa o tomto aute hovorilo už dlhšie, projekt s kódovým označením Redwood sa urýchľuje aj potom, čo koncom roku 2023 čínska automobilka BYD vystriedala Teslu na pozícii najväčšieho svetového výrobcu elektromobilov.

Podľa správy agentúry Reuters, založenej na informáciách priamo zvnútra spoločnosti Tesla, pôjde o elektrický crossover s cenou v prepočte tesne nad hranicou 23 000 eur, takže bude výrazne lacnejší než súčasný „entry model“, ktorým je Tesla Model 3.

Test elektrického kombi MG5.
Video

Nový elektrický crossover určite vyvolá vrásky na čele európskych výrobcov, ktorí plánujú približne v rovnakom čase priniesť na trh lacné elektromobily s veľmi podobnou cenou. A to nie jeden, ale hneď niekoľkí. Konkrétne sa na trh chystá Renault 5 a budúce nízkonákladové elektrické auto od koncernu Volkswagen. Tieto autá budú využívať menšie a lacnejšie batérie, čo pomôže znížiť ceny a zvýšiť dopyt. Renault 5 sa bude predávať za približne 25 000 eur a ďalšie nové modely od Citroënu a Renaultu budú v najbližších dvoch rokoch začínať pod hranicou 25 000 eur.

Týka sa to aj Slovenska. Jedným z nich totiž bude štvrtá generácia Citroënu C3, ktorá by chcela poriadne rozvíriť hladinu vo svete elektromobilov a ktorá sa po označením Citroën ë-C3 bude vyrábať v Trnave. Francúzi predpokladali, že s dojazdom 320 km a cenou od 23 300 eur bude len ťažko hľadať súpera. Príchod nového malého crossoveru Tesly im však môže spôsobiť poriadny škrt cez rozpočet. Najmä vzhľadom na agresívnu cenovú vojnu, ktorú Tesla na trhu s elektromobilmi rozpútala v uplynulom roku.

Tesla Y- aukcia Čítajte viac Nabúrané Tesly sú na Ukrajine hit. Z vrakov robia ‘leštenky‘

O tom, že Tesla má s novým lacným elektromobilom veľké plány, svedčí aj fakt, že ráta s výrobou približne 10 0000 kusov týždenne. Musk minulý rok uviedol, že cenovo dostupný model sa bude spočiatku vyrábať v továrni Tesly v Texase a mal by byť postavený na novej platforme, interne označovanej ako „NV9X“, ktorá by mala byť základom pre viacero cenovo dostupných elektromobilov (minimálne pre dva). Je možné, že pre Európu sa bude nový crossover vyrábať v gigafactory neďaleko Berlína a lacné elektrické autá by mohla Tesla produkovať aj v Indii, kde by chcela postaviť úplne novú fabriku.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #elektromobilita #lacný elektromobil #Redwood
Články podľa značiek