Tesla zosadila v Česku z trónu Enyaq. Je najpredávanejšou elektroznačkou

Tesla sa stala v Česku najpredávanejšou značkou elektromobilov, najpredávanejším modelom však zostala Škoda Enyaq.

08.01.2024 16:00
Tesla Model Y 2021 Foto:
Tesla sa stala v Česku najpredávanejšou značkou elektroáut, jej najúspešnejším autom bol Model Y (na obrázku).
debata (12)

To, že je u našich západných susedov absolútne dominantnou značkou domáca Škoda, asi neprekvapuje. Čo však prekvapí, je fakt, že z trónu ju v Česku dokázala zosadiť americká Tesla – aspoň pokiaľ ide o predaj elektromobilov.

Podľa Centra dopravného výskumu sa najpredávanejšou značkou elektromobilov stala vlani v Česku Tesla celkom s 1 619 regis­tráciami nových vozidiel. Je to v medziročnom porovnaní 5,5-násobné zvýšenie predaja. Tesla tak odsunula na druhú priečku domácu Škodu s jej modelom Enyaq. Pokiaľ ide o konkrétne modely, tak mladoboleslavský Enyaq s 1 442 obhájil titul najpredávanejšieho elktroauta v Česku, no Tesla ho v značkách prekonala, pretože na rozdiel od Škody ponúka až štyri elektrické modely-

Na Slovensku v štatistikách predaja Zväzu automobilového priemyslu Tesla nefiguruje, no podľa údajov, ktoré Pravde poskytla SEVA (Slovenská asociácia pre elektromobilitu) by boli výsledky veľmi podobné. Dáta od SEVA sú však založené na celkovom dovoze áut a neodlišujú nové a jazdené autá.

Šéfdizajnér interiérov Škody hovorí o Enyaqu Coupé a autách budúcnosti
Video

Pri Tesle to však nie je až tak podstatné, pretože jazdených elektromobilov sa na Slovensku predáva iba úplné minimum. Z hľadiska predaja áut a trhového podielu elektromobilov by zahrnutie výsledkov Tesly do štatistík predaja bolo veľmi žiaduce, pretože by podľa našich odhadov pomohlo zvýšiť beztak zúfalo malý trhový podiel čistých elektromobilov o viac ako jedno percento.

Ale späť k výsledkom predaja elektrických áut v Česku. Najobľúbenejším modelom Tesly uplynulého roka bol podľa serveru Idnes.cz Model Y, ktorý si pripísal 1 075 registrácií, na celkových registráciách Tesly sa podieľal z dvoch tretín. za ním nasledoval Model 3 so 408 registráciami, Model S so 69 registráciami a napokon Model X so 67 registráciami.

Podľa predbežných odhadov sa v Česku predalo v uplynulom roku približne 220 000 nových áut, podrobné výsledky zverejní v najbližších dňoch SDA – Svaz dovozců automobilů.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Škoda Enyaq #predaj áut v Česku #Svaz dovozců automobilů #napredávanejšie autá v Česku
Články podľa značiek