Test: Volkswagen Touareg R-Line. Tak kultivované auto, až nás to prekvapilo

Touareg nás príjemne prekvapil kultivovaným motorom, nízkou spotrebou a vysokým jazdným komfortom. S príplatkovou výbavou sa však dostal až na 86-tisíc eur.

14.04.2024 07:00
debata (3)
Touareg pôsobí skôr decentne a konzervatívne,... Foto: Pravda, Martin Domček
Volkswagen Touareg R-Line 3.0 V6 TDI Touareg pôsobí skôr decentne a konzervatívne, na prvý pohľad možno neupúta. Je to však dizajn, ktorý bude starnúť len pomaly a neopozerá sa ani po rokoch.

Touareg sa začal predávať v roku 2002, veľmi rýchlo si získal celoeurópsku popularitu a doteraz sa z neho vyrobilo približne 1,2 milióna kusov. V našich končinách sa v prvej dekáde tohto storočia stal tzv. „podnikateľským SUV“, symbolom úspechu a aj spoločenskej prestíže. Na automobil neprémiovej značky to bol výrazný úspech. Neskôr z tejto pozície ustúpil, pretože s výrazne rastúcou popularitou SUV na trh prichádzalo množstvo jeho konkurentov predovšetkým od Audi, BMW a Mercedesu-Benz, ktoré z hľadiska určitej spoločenskej prestíže lákali viac.

Kombinácia dvoch veľkých, na vodiča... Foto: Pravda, Martin Domček
Volkswagen Touareg R-Line 3.0 V6 TDI Kombinácia dvoch veľkých, na vodiča orientovaných, displejov pod jedným krycím sklom vyzerá efektne.

To však neznamená, že by o Touareg úplne opadol záujem, veď na svete je už jeho tretia generácia. Touareg stále láka, len sa mierne zmenila klientela. U nás sa napríklad v minulom roku predalo 376 Tourageov, bol oň väčší záujem než napríklad o Passat alebo Touran. Tento rok už po prvých troch mesiacoch jeho predaj prekročil stokusovú hranicu. Záujem oň vzrástol aj po minuloročnom pomerne komplexnom facelifte.

Modernizovaná verzia, vysoká výbava

My sme ho vyskúšali práve v tejto vylepšenej verzii, modernizácia sa dotkla exteriéru a aj interiéru. Len pre zaujímavosť – je postavená na rovnakej platforme MLB Evo ako Audi Q8, Porsche Cayenne alebo aj Lamborghini Urus. Takže, ak o tomto aute ďalej budeme hovoriť ako o „prémiovom“, má to svoje opodstatnenie. Jeho prémiovosť ešte viac zdôraznil minuloročný facelift, ktorý sa dotkol exteriéru rovnako aj interiéru.

Vyskúšali sme novú vlajkovú loď: elektrický VW ID.7
Video

Modernizovaná verzia sa dá na prvý pohľad rozoznať podľa nového dizajnu prednej a zadnej časti karosérie s inovatívnymi prvkami ako osvetlená lišta na maske vpredu (vo vyšších výbavách) a nové zadné svetlá prepojené svietiacim pásom s červeným podsvieteným logom VW.

Ako napovedá označenie HD (High Definition), nové svetlomety sa od systémov „IQ.LIGHT LED-Matrix“ líšia vysokým rozlíšením. Kým doteraz každý adaptívny svetlomet tvorilo najviac 24 LED, teraz každý svetlomet HD obsahuje až 19 200 mikro-diód LED. Z nich každá sa dá ovládať samostatne, vďaka čomu sú svetlomety schopné extrémne presne regulovať rozloženie svetelných lúčov na cestu.

Volkswagen Touareg R-Line 3.0 V6 TDI 170kW 4Motion
Volkswagen Touareg R-Line 3.0 V6 TDI 170kW 4Motion
+11Volkswagen Touareg R-Line 3.0 V6 TDI 170kW 4Motion

V každom svetlomete je modul interaktívneho osvetlenia HD-LED umiestnený v strede, okrem neho je na vonkajšej strane modul Bi-Matrix so 16 LED na osvetlenie blízkej oblasti pred vozidlom a prídavné diaľkové svetlo. Na vnútornej strane je tretí osvetľovací modul pre statické a dynamické zákrutové svetlo, odbočovacie svetlo a svetlo do zlého počasia. Veľký počet mikro-LED umožňuje nielen ešte presnejšie „vykrývať“ protiidúce vozidlá a iných účastníkov premávky, ale aj vytvárať nové interaktívne funkcie ako napríklad zobraziť stopu pre vedenie vozidla v zúženom jazdnom pruhu. Tieto svetlá fungujú naozaj perfektne, už dlho sme sa s tak efektívnym systémom nestretli.

Touareg je vybavený novým senzorom zaťaženia strechy, ktorý je prepojený s regulačnou elektronikou podvozka. Jeho výhodou je zvýšenie agility vozidla. Ak je na nosiči namontovaný strešný box, senzor ho rozpozná a poskytne túto informáciu asistenčným systémom ako ESC, ktorý potom zasiahne primerane skôr aby sa zvýšila stabilita vozidla. Ak na streche nie je nijaká záťaž, regulačné systémy umožňujú športovejšiu jazdu.

Prémiový interiér

V interiéri má inovovaný Touareg teraz sériovo digitálny prístrojový panel „Innovision Cockpit“, ktorý integruje digitálny združený prístroj s uhlopriečkou 30,5 cm a centrálny dotykový displej systému infotainmentu s uhlopriečkou 38,1 cm pod spoločným sklom. Vyzerá to naozaj efektne a pritom luxusne a decentne zároveň, bez nejakej prvoplánopvej okázalosti. Na prístrojovke už nenájdete žiadne hardvérové ovládače, všetko, vrátane klimatizácie, sa nastavuje dotykovo. Pre niektoré funkcie nám hardvérové ovládače chýbali, aj keď treba priznať, že logika infotainmentu je dobrá a často používané funkcie sú zväčša prístupné v prvom kroku menu.

Volkswagen Touareg R-Line 3.0 V6 TDI 170kW 4Motion
Volkswagen Touareg R-Line 3.0 V6 TDI 170kW 4Motion
+12Volkswagen Touareg R-Line 3.0 V6 TDI 170kW 4Motion

V kabíne je niekoľko zásuviek USB-C so zvýšeným nabíjacím výkonom na 45 W (predtým 15 W) na rýchlejšie nabíjanie koncových zariadení ako smartfóny, tablety a laptopy. K voliteľným prvkom infotainmentu patrí ozvučovací systém Dynaudio s výkonom 730 W a head-up displej. Zmeny v detailoch, ako napríklad mäkké obklady stredovej konzoly a nové osvetlené dekoračné obklady s nápisom „Touareg“, dodávajú mimoriadne priestrannému interiéru prémiovejší vzhľad, aj keď dizajnéri si mohli odpustiť vysokolesklé čierne plochy s klavírnym lakom, ktoré sú podľa nás už trochu prežitkom.

„Prémiovosť“ sme už v súvislosti s týmto autom spomenuli viackrát a budeme v tom pokračovať. S testovaným autom sme najazdili vyše 1 200 kilometrov a mimoriadne nás prekvapilo komfortom, ktorý bol dotiahnutý naozaj do maxima. Začnime sedením – vpredu sme mali príplatkové sedadlá, nastaviteľné v 18 smeroch, takže bez ohľadu na typ a výšku postavy si ich možno dokonale prispôsobiť. Navyše boli vyhrievané (aj vzadu), s dofukovaním bočníc, odvetrávané a vybavené masážnou funkciou, čo je na dlhšie jazdy ako stvorené.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #luxusné autá #Volkswagen Touareg
Články podľa značiek