JCB Pothole Pro: Tento revolučný stroj opraví cestný výtlk za 8 minút!

Briti majú „kladivo na výtlky“. Nič rýchlejšie na opravy dier v cestách vraj zatiaľ neexistuje.

16.01.2021 16:00
debata (1)
Nové zariadenie JCB skoncuje s dierami na... Foto: JCB
JCB Pothole Pro - 2021 Nové zariadenie JCB skoncuje s dierami na cestách v rekordne rýchlom čase. Netreba ho pritom prevážať, na miesto poškodenia sa dopraví po vlastnej osi.

Nové zariadenie Pothole Pro od známeho britského výrobcu stavebných mechanizmov JCB by malo byť liekom na mrazom zničené cesty. Práve v zime a po nej sa totiž na vozovkách objavia vodičmi tak nenávidené výtlky. Pothole Pro si vie pritom s takýmto výtlkom poradiť za neuveriteľných osem minút, čo je štyrikrát rýchlejšie, než zvládne starší model alebo akékoľvek konkurenčné zariadenie. Oprava je pritom lacnejšia.

V jednom posuve zvládne Pothole Pro pripraviť... Foto: JCB
JCB Pothole Pro - 2021 V jednom posuve zvládne Pothole Pro pripraviť na asfaltovanie až 250 štvorcových metrov vozovky.
Celý systém pozostáva z troch zariadení. Frézy, ktorá oreže dieru v ceste a obrúsi asfalt, 120 m široký čistič, ktorý zbaví „ranu“ akéhokoľvek prachu a „finišéru“, ktorý výtlk zaleje asfaltom. Chladnutie a vytvrdnutie asfaltu si vyžaduje ďalší čas. Počas pilotnej testovacej prevádzky dokázali cestári s Pothole Pro opraviť 51 poškodení vozovky za 21 dní, a to s vlastnou dopravou. Zariadenie je totiž schopné presunu rýchlosťou 40 km/h. S doterajšími technológiami by celý proces zabral 63 dní. "Výtlky na cestách sú škvrnou na povesti našej krajiny,“ povedal počas prezentácie Pothole Pro Lord Bamford, šéf značky JCB, ktorý pravdepodobne ešte nenavštívil Slovensko. „Ľudia si Veľkú Britániu s týmto príšerným problémom spájajú, preto sme chceli ako britský výrobca nájsť riešenie,“ dodal. Samozrejme, takýto stroj by sme prijali aj na Slovensku. Zariadenie stojí 165 000 GBP (cca 184 500 €), alebo sa dá za 600 libier (cca 670 €) prenajať na týždeň. To nie je naozaj až tak veľa, ak uvážime, koľkým škodám na autách zabráni.
JCB Pothole Pro - 2021
JCB Pothole Pro - 2021
+3JCB Pothole Pro - 2021

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výtlky #JCB #JCB Pothole #oravy ciest
Články podľa značiek