Už nielen autá. Fíni zakázali Rusom prekračovať hranice aj na bicykli

Keďže takýto zákon nemá oporu v usmerneniach EÚ, Fíni ho odôvodňujú zvýšeným počtom migrantov, smerujúcich cez Rusko do ich krajiny.

15.11.2023 16:00
Border Crossing Point- Imatra  9426106971 Foto: , ,
Cez fínsko-ruskú hranicu aktuálne neprejdú nielen autá, ale ani bicykle.
debata (18)

Pre autá s ruskými evidenčnými číslami už zaviedlo zákaz vstupu na svoje územie sedem krajín. Sú to Estónsko, Fínsko, Litva, Lotyšsko, Nórsko, Poľsko a Bulharsko. Nejde o svojvoľný zákaz, oporu má v celoeurópskych pravidlách.

Zákazy vjazdu na svoje územie začali jednotlivé krajiny uplatňovať po tom, ako Európska komisia (EK) spresnila pravidlá ohľadom zákazu dovozu áut a osobných vecí. Podľa nej pri uplatňovaní pravidiel týkajúcich sa sankcií zavedených proti Rusku kvôli jeho invázii na Ukrajinu nezáleží na tom, či ide o autá určené na súkromné alebo služobné účely, reštrikcie sa vzťahujú na všetky autá s ruskou poznávacou značkou.

rusko Čítajte viac Autám s ruským EČV už zákazalo vstup aj Bulharsko. Kto bude ďalší?

Fíni však aktuálne zašli ešte ďalej. Po ruských autách zakázali vstup na svoje územie aj Rusom na bicykloch. Toto obmedzenie platí od 9. novembra, uviedol podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) zástupca veliteľa pohraničnej stráže pre juhovýchodné Fínsko Jukka Lukkari. Tento zákaz však nemá oporu v žiadnych nariadeniach EÚ, tak je odôvodňovaný migrantami. Ako vysvetlil, od augusta došlo k prudkému nárastu počtu ľudí, ktorí sa snažia dostať do Fínska bez dokladov cez kontrolné stanovištia na juhovýchodnej hranici, kde Fínsko susedí s Ruskom.

Celkovo bolo zaregistrovaných 91 takýchto prípadov – išlo o štátnych príslušníkov tretích krajín, ktorí využili Rusko ako tranzitnú krajinu a požiadali o azyl vo Fínsku. Lukkari zároveň poznamenal, že len za posledný týždeň sa do Fínska na bicykloch pokúsilo dostať asi 30 nelegálnych migrantov – preto bol aj zákaz zavedený.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Fínsko #protiruské sankcie
Články podľa značiek