Rýchlostná cesta R2: Takto pokročila výstavba najdlhšej estakády na Slovensku

Stavebné práce na vyše deväťkilometrovom úseku rýchlostnej cesty R2 Kriváň - Mýtna budú po predĺžení lehoty výstavby trvať až do júna 2025.

20.11.2023 20:00
krivan-mytna1 Foto:
Celý úsek rýchlostnej cesty R2 Kriváň - Mýtna bude mať vyše 9 kilometrov.
debata (1)

Estakáda, ktorá je dominantou stavby, bude mať dĺžku 4 374 metrov. Kým v prvej etape prebiehal výsuv 13 segmentov od pomyselného stredu mosta na smer do Zvolena v 2-percentnom stúpaní, aktuálne budú vysúvané segmenty v opačnom smere a v 2-percentnom klesaní.

Mostní experti musia tomuto faktu prispôsobiť spôsob a techniku stavby, pretože kým nosná konštrukcia nebude mať na podpere dostatočný prítlak, bude potrebné pri výsuve konštrukciu brzdiť – pomocou sústavy dutých valcov a predpínacích tyčí. Nosná konštrukcia sa vysúva v združenom priereze, čo znamená, že každý zo segmentov sa vysúva v plnej šírke mostu, teda 27,5 metra. Na častiach, ktoré sú už vysunuté, začali práce na realizácii príslušenstva, teda postupne bude prebiehať montáž ríms, izolácií, asfaltových a betónových vrstiev, zábradlí či zvodidiel a protihlukových sti­en.

Estakáda, ktorá je dominantou stavby, bude mať... Foto: Národná diaľničná spoločnosť
krivan-mytna2 Estakáda, ktorá je dominantou stavby, bude mať dĺžku 4 374 metrov.

A ako pokračuje výstavba celého 9-kilometrového úseku Kriváň – Mýtna? Na mostných objektoch sa kladú tyčové prefabrikáty, pokračujú práce na realizácii nosnej konštrukcie, vonkajších a vnútorných ríms estakády na konci úseku a realizujú sa posledné piliere estakád. Na rýchlostnej ceste sa aktuálne pracuje na zemných prácach, odkope materiálu a na realizácii násypov.

Úsek R2 Kriváň – Mýtna

Začiatok úseku R2 Kriváň – Mýtna nadväzuje na úsek R2 Pstruša – Kriváň. Koniec úseku sa pred obcou Mýtna napojí na úsek R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce, ktorého odovzdanie motoristom sa uskutočnilo v decembri minulého roka. R2 je vedená v údolí Krivánskeho potoka medzi pohoriami Slovenského Rudohoria, Poľany a Javoria. Motoristi po dostavbe získajú bezpečné diaľničné spojenie z Bratislavy až po Lučenec. Moderná štvorprúdovka odľahčí okolité obce i cestu prvej triedy od tranzitnej dopravy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Národná diaľničná spoločnosť #rýchlostná cesta R2 #Kriváň - Mýtna
Články podľa značiek