Už na jar by mohla začať platiť 1-dňová diaľničná známka. Pozrite sa, koľko by mala stáť

Nová 1-dňová známka by sa mala začať používať najneskôr v marci. Jej cena je pevne percentuálne naviazaná na cenu 365-dňovej známky.

27.11.2023 20:00
e-znamka, elektronická diaľničná známka Foto:
Nová jednodňová známka začne na Slovensku zrejme platiť až koncom marca budúceho roku.
debata (10)

Ministerstvo dopravy plánuje zavedenie jednodňovej diaľničnej známky. Cieľom má byť vyššia miera flexibility pre motoristov v rámci užívania spoplatnených úsekov ciest. Pri stanovení cien nových jednodňových diaľničných známok sa Slovensko, od budúceho roka musí riadiť európskou smernicou Eurovineta, ktorá určuje, že mesačná známka musí byť maximálne 19 percent z ceny ročnej, desaťdňová do 12 percent a denná do deviatich percent. Na základe toho vieme odhadnúť cenu slovenských diaľničných známok.

Aj táto diaľničná známka bude, rovnako ako ostatné, výlučne v elektronickej forme, a tiež bude dostupná pre všetkých, teda pre domácich aj zahraničných motoristov. Platnosť jednodňovej diaľničnej známky po zosúladení s okolitými krajinami by mala byť kalendárny deň, nie 24 hodín od nákupu.

Pravda o klíme: Spaľovacie motory kontra elektromobily
Video
Odpovedá Milan Kočka, riaditeľ spoločnosti Toyota Central Europe - Slovakia. Premiéra 19. 10. 2023.

Keďže Slovensko má zdražovanie diaľničných známok za sebou a prišlo k nemu relatívne nedávno – koncom minulého roku – je predpoklad, že v tomto roku sa s cenami nahor hýbať nebude, aj keď ruku do ohňa za to nedáme. Pre štátny rozpočet bude „každé euro dobré“ a inflácia je stále pomerne vysoká. Ak by sa však zachovala cena 365-dňovej diaľničnej známky na úrovni 60 eur, denná by potom logicky nemala stáť viac, než 5,4 eura. A podľa európskej smernice by mala mesačná známka klesnúť zo 17 na 11,4 eura a cena 10-dňovej z 12 na 7,2 eura.

Či to bude akceptovateľné, uvidíme. Ak by však stúpla cena 365-dňovej známky napríklad na 80 eur, čo je suma blízka tej, o ktorej uvažovali tento rok napríklad českí analytici, tak mesačná známka by potom stála cca 15 eur, 10-dňová 9,6 eura a 1-dňová 7,2 eura. Hraničný termín pre zavedenie novej jednodňovej známky je 25. marec budúceho roku. Česi ju zavádzajú od marca a keďže v tomto smere podľa našich informácií postupujú koordinovane Česko, Slovensko a Rakúsko, je pravdepodobné, že jednodňová známka bude zavedená aj na Slovensku najskôr v marci.

Koľko sa na Slovensku predalo diaľničných známok a ktoré sú najobľúbenejšie?

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) predala od januára do októbra tohto roka o 6% viac diaľničných známok oproti rovnakému obdobiu v minulom roku. Výber úhrady za diaľničné známky vzrástol o viac než pätinu. Tento rok zatiaľ NDS predala takmer 4,3 milióna kusov diaľničných známok, čo vo finančnom meradle predstavuje príjem v hodnote približne 94 miliónov eur bez DPH.

Najobľúbenejším druhom známky bola 10-dňová, tvorila 59% na celkovom predaji. NDS získala predajom tohto druhu známky viac než 25 miliónov eur. Pri známke s najkratšou platnosťou nastal aj najvyšší nárast. Predaj vzrástol medziročne až o 13% a vo finančnom vyjadrení bol nárast na úrovni 36%. Druhou najobľúbenejšou známkou za desať mesiacov tohto roka v medziročnom porovnaní bola 365-dňová, tvorila 23% na celkovom predaji. Predalo sa jej vyše 965 000 kusov a príjem z predaja predstavoval hodnotu 48 miliónov eur.

Na tretej priečke obľúbenosti medzi motoristami je 30-dňová diaľničná známka, ktorej sa predalo 521 000 kusov, príjem z predaja tohto typu bol na úrovni zhruba 7,4 milióna eur. NDS tiež predala 265 000 ročných diaľničných známok za celkových 13 miliónov eur. Ide o jediný typ známky, ktorý má presne danú platnosť – od 1.1. daného roka (alebo od zakúpenia) do 31.1. nasledu­júceho roka.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľničné známky #spoplatnenie ciest #1-dňová diaľničná známka
Články podľa značiek