Medzi Slovenskom a Maďarskom otvorili nový most. Aj pre autá

Most spája Vrbovku vo Veľkokrtíšskom okrese s maďarskou obcou Őrhalom. Skráti cestu o vyše 20 kilometrov.

05.12.2023 20:00
SR Maďarsko Vrbovka 'rhalom Ipeľ Most Nový BBX Foto:
Obec Vrbovka v okrese Veľký Krtíš a maďarskú obec Őrhalom už prepojil nový most ponad rieku Ipeľ, čím obyvatelia ušetria obchádzkou 25 kilometrov.
debata (6)

V obci Vrbovka vo Veľkokrtíšskom okrese v piatok otvorili nový cestný most, ktorý ju spojí s maďarskou obcou Őrhalom. Nové cestné prepojenie medzi Slovenskom a Maďarskom má podporiť cezhraničnú pracovnú mobilitu. Zároveň má vyriešiť aj lokálnu dopravnú izolovanosť obce Vrbovka, ktorá je aktuálne koncovou slovenskou obcou. Obce na pravom a ľavom brehu hraničnej rieky medzi Slovenskom a Maďarskom sú od seba vzdialené vzdušnou čiarou približne 1,5 kilometra. Doteraz však merala najbližšia cesta z jednej obce do druhej použitím najbližšieho hraničného priechodu 20 až 25 kilometrov.

Riaditeľka dodala, že investíciou okrem cestného mosta s rozpätím 31,5 metra na slovenskej strane je i cestná komunikácia s chodníkom v dĺžke 40 metrov. Súčasťou bola aj obnova cesty, ktorá vedie k mostu v rozsahu takmer 360 metrov, a vytvorenie oddychovej plochy pri moste. Paralelne na maďarskej strane plánujú vybudovať novú 1,17 kilometra dlhú cestu k mostu.

Celkový rozpočet projektu je 6 725 325 eur, z toho 5 716 526 eur budú hradiť z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Most s rozpočtom 2.605.000 eur budú partneri financovať v rovnakom pomere, zohľadnia však rozdielnu výšku DPH. Investičné náklady na vybudovanie a obnovu ciest, ktoré vedú k mostu na slovenskej strane, sú vo výške 666 474 eur. Banskobystrický samosprávny kraj poskytne obci Vrbovka 100 000 eur na pokrytie povinnej spoluúčasti projektu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #cezhraničná doprava #nový most #most Vrbovka - Őrhalom
Články podľa značiek