Kia predstavila dva elektrobicykle. O výrobe sa rozhoduje

Na autosalóne v Ženeve predstavila Kia dva nové elektrobicykle s dojazdom 40 km. Zaujímavé sú nielen pohonom, ale aj technológiou výroby rámu, inšpirovanou automobilovým priemyslom.

12.03.2014 12:00
Kia - elektrický bicykel Foto:
Mestský model City má nízku strednú časť rámu a akumulátor umiestnený v zadnej časti. Dojazd je 40 km.
debata (3)

Projekt elektrobicyklov zabezpečovalo vývojové oddelenie Kie priamo v kórejskom Namyangu. Výsledkom je mestsky model City a crossový MTB. Z ich odlišného zamerania vyplýva aj odlišný dizajn. Kým City využíva napríklad veľké 28-palcové kolesá a jeho nízky rám uľahčuje nastupovanie, model MTB zvládne vďaka menším 26-palcovým kolesám aj horšie povrchy.

To, čo oba modely vážiace približne 20 kg spája, je elektrický pohonný systém. Vybavené sú 250 W (0,25 kW) elektromotorom a odnímateľným 36-voltovým li-ion akumulátorom, ktorý uľahčuje dobíjanie. Štedrý krútiaci moment 45 Nm zabezpečuje dostatočnú akceleráciu. Kapacita batérie postačuje na dojazd do vzdialenosti 40 km. Maximálna rýchlosť je legislatívne obmedzená na 25 km/h.

Model MTB má akumulátor v strednej časti a... Foto: Kia
Kia - elektrický bicykel Model MTB má akumulátor v strednej časti a menšie kolesá pre zdolávanie rôznych druhov povrchov. Maximálna rýchlosť je limitovaná na 25 km/h.

Technológia výroby rámu vychádza z automobilového priemyslu. Každý z oceľových rámov, ktoré pôsobia ako karbónové, je vyrobený z dvoch zrkadlových lisovaných častí, ktoré sú následne zvarené. To podľa Kie uvoľňuje ruky dizajnérom, ktorí môžu navrhovať oveľa sofistikovanejšie tvary, ako poskytuje klasická technológia zvárania rámu z uzavretých profilov.

Navyše je možné použiť pri výrobe rámu rôzne materiály vrátane ľahkého hliníka či vysokopevnostnej alebo nehrdzavejúcej ocele. Obidva prototypy modelov elektrobicykla Kia majú rám, elektromotor a akumulátor vyrobené v Kórei, pričom brzdové a prevodové súčasti pochádzajú od japonskej spoločnosti Shimano. Konečná montáž prebiehala v Nemecku.

Či sa nové elektrobicykle dostanú do sériovej výroby závisí od reakcií verejnosti na ženevskom autosalóne. Mimochodom, Kia vyrobila svoj prvý bicykel už v roku 1944, teda presne pred sedemdesiatimi rok­mi.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #elektrický bicykel
Články podľa značiek