Škoda VisionSea: Prvý apríl z Boleslavi

Dnes Škoda zverejnila oficiálnu tlačovú správu o premiére svojej prvej motorovej jachty. Pochádza priamo z centrály automobilky a tvári sa rovnako vážne ako tie ostatné. Ide však len o prvoaprílový žart. Možno je to aj škoda. Rýchly motorový čln inšpirovaný konceptom VisionC totiž vyzerá celkom k svetu.

01.04.2015 16:30
Škoda VisionSea - 1 apríl Foto:
Nová jachta z Boleslavi je inšpirovaná vlaňajším konceptom VisionC. Nevyzerá zle. Ale netešte sa. Ide len holú fikciu.
debata (1)

Nebýva zvykom, aby tlačové oddelenia automobiliek vydávali správy, ktoré nemyslia vážne. Dnes je ale prvý apríl a výnimky sú povolené. Škoda sa tak na chvíľku zahrala na vážneho producenta motorových jácht a do sveta vypustila informáciu o premiére jej prvého rýchločlnu s názvom Škoda VisionSea. Pochopíte, ten odkazuje na vlaňajší ženevský koncept VisionC. Tlačová správa je dokonca doložená fotografiou, kde pózujú obaja hlavní hrdinovia spoločne, a tiež množstvom pomerne detailných informácií, ktorá vás nechajú v neistote. Ide naozaj o fikciu?

Tak teda dobre. S VisionSea vraj vstupuje Škoda v rámci svojej rastovej stratégie do novej oblasti podnikania. Na výrobcu zo suchozemskej krajiny celkom vtipné. „Atraktívne športové plavidlo je skutočnou bombou, ktorá zrýchli tep fanúšikom športových člnov,“ píše sa doslovne v správe. Čln má mať na dĺžku približne 10 metrov a má byť dielom dizajnérskeho oddelenia automobilky. Tím tvorcov sa vraj snažil pretaviť do dizajnu plavidla prvky z konceptu VisionC. A to nie len ostro zelenou farbou laku, ale napríklad aj stúpajúcu líniou v zadnej časti okna kabíny.

Nezabudlo sa ani na typicky rodinnú orientáciu značky. VisionSea má preto ponúknuť najväčší priestor pre nohy medzi 10-metrovými jachtami a obrovské úložné priestory. A Simply Clever? Tak tieto neodmysliteľné prvky mladoboleslavského imidžu tu tiež chýbať nemôžu. Plávacie vesty sú napríklad umiestnené v praktických držiakoch pod sedadlami a dve 1,5 litrové fľaše sú zas fixované v antikorových držiakoch. Namiesto škrabky vo veku nádrže tu nájdeme jelenice s protiprachovým efektom v slnečných clonách. Nechýba ani praktický výklopný hák na vodné lyže.

Škoda ide vo svojej fikcii až tak ďaleko, že dokonca vysvetľuje ovládanie tohto zariadenia. „Hák možno odblokovať pomocou tlačidla v kokpite, vyklopiť ho a opäť sklopiť.“ A aby bol dojem dokonalý, svoju virtuálnu jachtu vybavila hybridným pohonom. Tvrdí, že ide vlastne o prvý hybrid z Boleslavi. Kombinovať má spaľovací motor 1,8 TSI (132 kW) s elektromotorom, ktorý pridáva ďalších 198 kW výkonu. Plavidlo má vraj prejsť v elektrickom režime 50 námorných míľ, pričom celkový dojazd vyčíslili v Škode až na 980 míľ.

Druhým žartom Škody je príplatkový systém,... Foto: Škoda-Auto
Škoda VisionSea - 1. apríl Druhým žartom Škody je príplatkový systém, ktorý umožňuje vytvárať fotografie „selfie“ aj počas jazdy.

Tu sa však zmysel pre humor Škody nekončí. Na oficiálnom profile automobilky ste dnes mohli nájsť aj ďalšiu vychytávku – príplatkový systém „Safie“, ktorý obsahuje fotoaparát v spätnom zrkadle a spúšť na volante. Vďaka nemu si vraj môžete vytvárať populárne „selfie“ aj bez toho, aby ste sa počas jazdy vystavili nejakému riziku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda VisionC #Škoda VisionSea #1. apríl
Články podľa značiek