Excellence Child Seat: Volvo ukázalo najbezpečnejšiu sedačku

Len pár mesiacov po premiére šanghajského konceptu XC90 Lounge Console prichádza Volvo s ďalším zaujímavým nápadom. Tentoraz na tému detskej sedačky.

06.07.2015 15:00
Volvo Excellence Child Seat Foto:
Detská sedačka Excellence Child Seat je umiestnená na špeciálnom boxe Lounge Console. Je ju možné otáčať, sklápať a demontovať.
debata (3)

V Šanghaji sa Volvo pred troma mesiacmi pochválilo inovatívnym interiérovým konceptom Louge Console. Vytvorilo nové ultraluxusné usporiadanie interiéru, pri ktorom nahradilo sedadlo spolujazdca špeciálnou multifunkčnou konzolou. Z nej môže byť pohodlná opierka na nohy aj s odkladacím boxom na topánky, pracovný stolík či schránka na šperky a kozmetiku spolu s mejkapovým zrkadlom. Stlačením tlačidla sa tiež môže z konzoly vysunúť obrazovka s uhlopriečkou až 17 palcov. A teraz prichádza Volvo s ďalším nápadom, ako tento box využiť.

Zaujímavé je, že podnet na vytvorenie detskej sedačky dal počas autosalónu sám majiteľ spoločnosti Volvo Li Shufu. Dizajnérsky tím Volva sa jeho nápadu okamžite chytil a za tri mesiace vytvoril koncept Excellence Child Seat. „Začali sme tým, že sme si položili otázku, či dokážeme ponúknuť riešenie, ktoré by uľahčilo život rodičom a zvýšilo bezpečnosť detí. Zamerali sme sa na uľahčenie usádzania dieťaťa, dosiahnutie polohy tvárou dozadu, ktorá mu umožňuje udržiavať kontakt s cestujúcim na zadnom sedadle, a tiež poskytnutie priestorov na plienky, fľaše a ďalšie detské potreby,“ povedala Tisha Johnson, interiérová dizajnérka Volvo Cars.

Poloha dieťaťa tvárou dozadu mu poskytuje... Foto: Volvo
Volvo Excellence Child Seat Poloha dieťaťa tvárou dozadu mu poskytuje nielen očný kontakt s rodičmi, ale aj maximálnu bezpečnosť.

Výsledkom je pravdepodobne tá najbezpečnejšia a najkomfortnejšia detská autosedačka na planéte. Umiestnená je v priestore sedadla spolujazdca, teda na boxe Lounge Console. Je otočná tak, aby sa dieťa do sedačky ľahko vkladalo a vykladalo a je ju možné sklopiť tak, aby mohlo dieťa počas cesty bezpečne spať. Sedačka je otočená proti smeru jazdy, takže dieťa a rodič na seba dobre vidia. To vychádza aj z názoru Volva, že malé deti by mali čo najdlhšie, aspoň do veku troch až štyroch rokov, cestovať otočené proti smeru jazdy. Hlavným dôvodom je, že deti majú slabé krčné svalstvo a v porovnaní s telom neúmerne veľkú a ťažkú hlavu. Pri prípadnom náraze je tak dieťa chránené v tejto polohe omnoho lepšie, ako keby sedelo tvárou dopredu.

Zároveň obsahuje box úložný priestor na malé predmety vedľa sedačky a úložný priestor na väčšie predmety, ako sú plienky alebo deky, pod sedačkou. Navyše ostáva pred detskou sedačkou a palubnou doskou dostatok miesta na cestovnú tašku. Či sa tento koncept ujme aj v sériovej výrobe, známe zatiaľ nie je. Podmienkou totiž je, aby Volvo zaviedlo do produkcie najprv koncept Lounge Console. O jeho osude sa však zatiaľ len rozhoduje. Práve autosalón v Šanghaji mal dať totiž odpoveď na otázku, či by bol o takéto trojmiestne riešenie interiéru záujem zo strany zákazníkov. Čo sa technickej stránky týka, realizácii nebráni nič.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #detská sedačka #autosedačka #Excellence Child Seat
Články podľa značiek