COTY 2016: Poznáme kandidátov na trón európskeho auta roka

V nadchádzajúcej ankete Car of the Year 2016 sa o najprestížnejší európsky titul auta roka uchádza celkom 40 nových modelov. Medzi nimi aj vodíková Toyota Mirai či dokonca elektrické SUV Tesla Model X, ktoré sa ešte ani len nevyrába.

06.07.2015 19:00
debata (1)
Toyota Mirai je jediným kandidátom, ktorý... Foto: Toyota
Toyota Mirai Toyota Mirai je jediným kandidátom, ktorý tankuje do svojich nádrží vodík. Jeho šance sú však malé. No ktovie, veď Toyota už v minulosti excelovala iným ekologickým autom. V roku 2005 získala zlato za hybridný Prius.

Automobiloví výrobcovia prihlásili do ankety COTY 2016 štyridsať nových modelov. Vlastne je ich ešte o niečo viac, pretože napríklad taký Ford S-Max a Galaxy sú na spoločnej kandidátke. Podobne ako Mercedes-Benz GLE a GLE Coupé či GLC a GLC Coupé. No i tak bude v tomto ročníku viac áut než v tom predošlom. Vlani, keď zvíťazil Volkswagen Passat, bolo prihlásených len 31 áut. A viac je aj výrobcov. Kým vlani sme ich napočítali 19, tento rok je značiek až 26.

Podľa pravidiel súťaže môžu byť do ankety prihlásené autá, ktoré budú do konca roka predávané aspoň na piatich trhoch. Preto nájdeme v zozname aj nováčikov, ktorých na cestách ešte nestretnete, alebo dokonca modely, ktoré ešte ani len neabsolvovali svetovú premiéru alebo sa nevyrábajú. Napríklad novú vlajkovú loď Renaultu, limuzínu Talisman, BMW X1 druhej generácie, luxusné BMW 7, Alfa Romeo Giulia, Audi A4 či cenovo dostupný sedan Fiat Aegea.

O titul európskeho kráľa roku 2016 sa bude... Foto: Tesla Motors
Tesla Model X - 2016 O titul európskeho kráľa roku 2016 sa bude uchádzať aj elektrické SUV – Tesla Model X. Americká automobilka však s výrobou ešte ani len nezačala.

O tom, že spomínané modely na trh prídu a že splnia jednu zo základných podmienok ankety, niet pochýb. Otázna je len účasť elektrického SUV Tesla Model X, ktorého produkciu americká automobilka už niekoľkokrát odložila a stále nie je na linkách. Obavy budí fakt, že od premiéry konceptu ubehlo už tri a pol roka. Šéf Tesly, Elon Musk, však tvrdí, že na nový model registruje 24 000 záväzných objednávok a že do konca roka spustí výrobu aj predaj.

A keď sme už pri ekologických autách, zaujímavým členom zoznamu je vodíková Toyota Mirai. Uvidíme, či sa japonskej automobilke podarí s týmto bezemisným modelom zopakovať úspech, ktorý si zaknihovala s hybridným Priusom v roku 2005. Vzhľadom na veľký počet kandidátov to však nebude mať žiaden z účastníkov tento rok ľahké. Je tu veľa silných hráčov, ku ktorým by sa mohla prikloniť šťastena. Napríklad aj nový Opel Astra, Mazda 2, Renault Espace, Škoda Superb, ale aj nová nádej Alfy – spomínaný športový sedan Giulia.

Kto má najväčšie šance sa dozvieme v decembri, keď porota zložená z 54 novinárov z 22 krajín Európy vyberie v druhom kole sedmičku finalistov. Definitívny víťaz bude vyhlásený v predvečer marcového ženevského autosalónu. Vlani mal tú česť Volkswagen Passat a rok pred ním Peugeot 308 druhej generácie.

Zoznam prihlásených áut COTY 2016

Značka Modely
Alfa Romeo Giulia
Audi A4, Q7, R8
BMW 7, X1
Ferrari 488 GTB
Fiat Aegea
Ford Mustang, S-Max/Galaxy
Honda HR-V, Jazz
Hyundai Tucson
Infiniti Q30
Jaguar XE, XF
Kia Optima, Sorento
Land Rover Discovery Sport
Mazda 2, CX-3, MX-5
McLaren 570S
Mercedes-AMG GT
Mercedes-Benz GLC/GLC Coupe, GLE/GLE Coupe
Opel Astra, Karl
Renault Espace, Kadjar, Talisman
SsangYong Tivoli
Subaru Levorg, Outback
Suzuki Vitara
Škoda Superb
Tesla Model X
Toyota Mirai
Volkswagen Touran
Volvo XC90

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #COTY #COTY 2016
Články podľa značiek