Predaj áut v Rusku stále padá. Len v septembri klesol o 29 %!

Slabnúca ruská ekonomika a západné sankcie doliehajú tvrdo aj na predaje áut. Po augustovom prepade o 19,4 % prichádza ďalší alarmujúci pokles.

13.10.2015 19:00
Opel Antara - Rusko Foto:
Ruský automobilový trh je v kríze. Predaj padá, ale dna sa ešte nedotkol.
debata
Ruský automobilový trh sa zmieta v kŕčoch. Od anexie Krymu a zavedenia západných sankcií dolieha slabnúci rubeľ tvrdo na kúpyschopnosť obyvateľstva. Reagovali na to aj automobilky pôsobiace v Rusku. Koncern GM napríklad stiahol z trhu značky Opel a mainstreamové modely Chevroletu a zavrel svoj výrobný závod v Sankt Peterburgu. Ford obmedzil tamojšiu výrobu už vlani. Situácia sa však nezlepšuje.

Podľa podnikateľského združenia AEB došlo po augustovom prepade odbytu osobných a ľahkých úžitkových vozidiel na úrovni 19,4 % k ďalšiemu poklesu. V septembri sa predalo v Rusku len 140 867 nových áut, čo je v medziročnom porovnaní až o 28,6 percenta menej. Celkovo AEB odhaduje, že za rok 2015 dôjde k medziročnému poklesu o dramatiských 37 %, čo znamená, že ruský trh absorbuje iba 1,57 milióna áut.

Dotknuté sú prakticky všetky značky, vrátane Lady, ktorá je ruskou jednotkou. AutoVaz predal v septembri len 21 658 vozidiel, čo je o 41 % menej. Koncernu Volkswagen klesol odbyt o 26 %. Z toho českej Škode dokonca až o 37 %, keď predala len 4 595 áut. Jej podiel na trhu klesol na 3,3 percenta. Ruský minister obchodu Denis Manturov vyhlásil, že ruská vláda chystá pre automobilový priemysel ďalšiu štátnu podporu vo výške štyroch miliárd rubľov.

Napriek ťaživej situácii sú tu však aj dobré správy. Ruský AutoVaz spustí totiž už budúci mesiac predaj dlho očakávanej Lady Vesta, ktorá by mohla aspoň čiastočne zlepšiť bilanciu najväčšieho výrobcu automobilov v Rusku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ruský trh
Články podľa značiek