Teslu 3 nabijete iba doma. Cez Supercharger za príplatok

Nová Tesla Model 3 spôsobila doslova ošiaľ. Automobilka má napriek zrušeniu niekoľko tisíc objednávok na stole ďalších takmer 400 tisíc. Dôvodom je aj nízka cena. Lenže tá si vypýta svoju daň. Za rýchlonabíjanie v sieti Supercharger si budete musieť doplatiť 2 500 dolárov. A to nie je málo.

06.06.2016 16:00
debata (2)
Tesla 3 je bestsellerom už rok predtým, ako... Foto: Tesla Motors
Tesla Model 3 - 2017 Tesla 3 je bestsellerom už rok predtým, ako zíde z liniek prvý sériový kus. Automobilka má na stole približne 400 000 objednávok.

Počas premiéry nového menšieho modelu Tesla 3, ktorého cena sa má pohybovať v základe na 35 000 dolároch, sľúbil šéf podniku Elon Musk, že model bude kompatibilný s nabíjačkami Supercharger, ktoré ich vedia dobiť v priebehu niekoľkých minút. Neskôr sa ale na oficiálnom blogu Tesly objavili informácie, ktoré už neboli zďaleka také presvedčivé. A po poslednom stretnutí vedenia spoločnosti s akcionármi vyplynulo, že túto možnosť dostanú majitelia len za príplatok. A nie malý. Tesla si od nich vypýta 2 500 dolárov.

Dôvodom je zraziť cenu novinky čo najnižšie. To je celkom pochopiteľné, lenže nemožnosť dobiť Teslu 3 na firemných supernabíjačkách, znamená výrazné obmedzenie pri cestovaní na dlhé vzdialenosti. Nič na tom nemenia ani slová Muska, ktorý tvrdí, že majitelia týchto elektromobilov sú aj tak prevažne zvyknutí nabíjať svoje vozidlá doma. Možno aj preto došlo k zrušeniu približne 8 000 objednávok, za ktoré musí Tesla vrátiť tisícdolárové zálohy. Z celkového objemu približne 400 000 objednávok je to ale minimum.

Záujem o nový model by mohol klesnúť po tom, čo... Foto: Tesla Motors
Tesla - Superchrger Záujem o nový model by mohol klesnúť po tom, čo Tesla oznámila, že kompatibilita s nabíjačkami Superchrger bud len za príplatok.

Očakáva sa, že väčšina majiteľov si za kompatibilitu s rýchlonabíjacími stanicami i tak rado priplatí, najmä ak si budú môcť z ceny odpočítať približne 12-tisícovú dotáciu zo strany štátu, napríklad v Kalifornii. Suma 2 500 dolárov ale nie je i tak malá. Najmä ak ju dáme do súvisu s aktuálnou cenou benzínu v USA, ktorá predstavuje asi 2,8 dolára za galón paliva (3,785 l). Za túto sumu by ste totiž najazdili s konvenčným autom tak okolo 30 000 kilometrov. Investícia sa tak začne vracať asi po 1,5 roku každodennej prevádzky.

Na úspechu Tesly 3 to ale nič nemení. O žiadne iné auto planéty nebol nikdy v čase premiéry, alebo skôr predpremiéry, taký obrovský záujem. Malá Tesla sa jednoducho stretla s reakciou, na akú sme zvyknutí len pri produktoch Apple. Pre automobilku to zároveň predstavuje problém. Produkciu plánuje spustiť až koncom budúceho roka. Aby ale mala na ňu dosť prostriedkov, predá akcie v hodnote dvoch miliárd dolárov, čo je približne 1,77 miliardy eur. Tie použije práve na urýchlenie nábehu produkcie.
Tesla Model 3 - 2017
Tesla Model 3 - 2017
+6Tesla Model 3 - 2017

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Motors #Supercharger #Tesla Model 3
Články podľa značiek