Lada 'Niva': Nová generácia už budúci rok. A nebude z Dusteru

AvtoVaz plánuje nahradiť ruskú terénnu ikonu novou generáciou. Tentoraz už vážne. Niva, teda vlastne Lada 4x4, príde začiatkom roka 2018. Má zdieľať komponenty z Vesty a X-Ray.

24.01.2017 20:00
debata (14)
Návrh nezávislého dizajnéra Dmitrija Djačenka... Foto: Avto VAZ
Lada Niva 4x4 - 2018 Návrh nezávislého dizajnéra Dmitrija Djačenka nezaprie inšpiráciu pôvodnou legendou. Nechýbajú smerové svetlá v kapote, alebo aspoň ich náznak, ani odvetrávacie otvory v zadných stĺpikoch. Lada však nemá s touto ilustráciou nič spoločné.

Legendárna Lada Niva je na výrobných linkách už od roku 1976. Za ten čas sa príliš nezmenila. Aspoň koncepčne, pretože faceliftov absolvovala neúrekom, naposledy v roku 2015. A tiež prišla o svoje meno. Predáva sa ako Lada 4×4. Označenie Niva totiž nájdete na celkom inom aute s logom Chevroletu. Ten sa postaral o výrobu jej plánovanej druhej generácie, ktorú AvtoVaz nedokázal rozbehnúť. A dnes pripravuje nástupcu, ktorý sa predstavil zatiaľ len ako drsný koncept na autosalóne v Moskve v roku 2014. To však neznamená, že pôvodná Niva končí. Naopak, s Ladou 4×4 má najväčší ruský výrobca veľké plány.

Prísť má opäť 3- aj 5-dverová verzia. O pohone... Foto: Avto VAZ
Lada Niva 4x4 - 2018 Prísť má opäť 3- aj 5-dverová verzia. O pohone 4x4 netreba pochybovať, i keď je možné, že ako crossover sa nová Lada 4x4 objaví aj v lacnejších verziách iba s pohonom predných kolies.

Hovorilo sa o tom už roky, lenže kríza ruského trhu, celý projekt odsunula. AvtoVaz potreboval najprv odštartovať predaj nových kľúčových modelov Vesta a x-Ray To sa mu napriek zložitej situácii podarilo. A teraz to začína byť vážne aj s novou Nivou. Potvrdil to sám šéf AvtoVazu Nicolas Maure, ktorý vlani vystriedal vo funkcii Švéda Bo Anderssona. Podľa neho sa má nová Niva predstaviť už začiatkom budúceho roka. A očakávať vraj nemáme prezlečenú Daciu Duster. Niva má byť naozaj ruská. Aj preto bude technicky ťažiť zo súčasných noviniek – Vesty aj X-Ray.

Maure jej premenu prirovnal k zmene inej ikony – Land Roveru Defender. Ten síce ešte nepoznáme, ale je isté, že britská terénna klasika sa vzdá rámového podvozku aj tuhých náprav. Proste bude to extrémne schopné SUV, ktoré vyhovie bezpečnostným aj emisným normám. Nová Niva bude tak podstatne modernejším autom s lepšími jazdnými vlastnosťami a lepšou ochranou posádky. Očakávať môžeme nezávislé zavesenie kolies a motory z Vesty s objemom 1,6 alebo 1,8 litra, ako aj s automatickou prevodovkou.

Objaviť by sa mohla nielen štvorkolka, ale aj verzia s predným náhonom. Zachovaná má byť 3– aj 5-dverová verzia. Väčšie rozmery zas majú zabezpečiť priestrannejší interiér a viac miesta pre batožiny. Pochopiteľne, so súčasnou cenou už zákazníci rátať môcť nebudú. Tá pôjde nahor, no i tak má byť Niva v porovnaní s konkurenciou lacnejšia. Otázne je, ako prijmú novinku zákazníci. Predsa len, za 36 rokov sa z Nivy stala legenda aj dizajnová ikona.

Ak by však vyzerala tak, ako si ju predstavuje nezávislý dizajnér Dmitrij Djačenko, mohla by mať úspech aj na západ od ruských hraníc. A západný trh Lada do budúcna každopádne potrebuje. V súčasnosti tu uvádza novú Vestu. Práve Niva by mohla byť druhým príspevkom Lady pre Európu, pretože s X-Rayom tu zatiaľ nepočíta.
Lada Niva 4x4 - 2018
Lada Niva 4x4 - 2018
+3Lada Niva 4x4 - 2018

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada Niva #Lada 4x4 #AvtoVaz
Články podľa značiek