Hannessey Venon F5: Americké 'tornádo' chce poraziť Chiron

Rivalita medzi texaským Hannessey a francúzsko–nemeckým Bugatti pokračuje. Nový Venon F5 má totiž opäť ambíciu poraziť konkurenta z Molsheimu. Chce ho doslova prevalcovať rýchlosťou 480 km/h!

28.06.2017 16:00
debata (1)
Toto je zatiaľ jedina z dvoch oficiálnych... Foto: Hannessey
Hannessey Venon F5 - 2018 Toto je zatiaľ jedina z dvoch oficiálnych snímok amerického „tornáda“ Venon F5. Má mať výkon až 1 500 koní.

Texaská manufaktúra Hannessey je milovníkom hyperšportov dobre známa. Jej Venon GT s výkonom 928 kW totiž už raz dal lekciu Bugatti. Vtedy ešte Veyronu. V roku 2013 sa dostal do Guinnessovej knihy rekordov s disciplínou zrýchlenia z 0 na 300 km/h za 13,63 sekundy a o rok neskôr mu neoficiálne namerali maximálnu rýchlosť 435,31 km/h. To Veyron zvládol „len“ 432 km/h. Bugatti to samozrejme ignorovalo s tým, že Venon GT nepovažuje za sériový stroj, ale len za ručne vyrábanú „limitku“. A v podstate má pravdu. Kým z Veyronu vzniklo 500 exemplárov, z Venonu GT len 16.

Za lepšími jazdnými výkonmi má stáť aj... Foto: Hannessey
Hannessey Venon F5 - 2018 Za lepšími jazdnými výkonmi má stáť aj účinnejšia aerodynamika a celkom nový podvozok.

Viac ich ani nebude, pretože produkcia tejto texaskej rakety, založenej na platforme Lotusu Exige, sa skončila začiatkom tohto roka. Lenže Hannessey sa nemieni vzdať. Horúčkovito pracuje na nástupcovi, tentoraz s plne autorskou konštrukciou. A bude to poriadna divočina. Naznačuje to už názov Venon F5, ktorý vychádza z Fujitovej veternej stupnice. F5 pritom patrí tornádam s rýchlosťou od 420 do 512 km/h. Cieľom novinky je teda opäť to isté, pokoriť všetky rekordy v maximálnej rýchlosti. A teda poraziť aj nové Bugatti Chiron. Cieľom je maximálka 480 km/h!

To by malo stačiť, keďže Bugatti s takým extrémom ani nepočíta. V súčasnosti je maximálna rýchlosť Chironu elektronicky obmedzená na 420 km/h. Základom bude pochopiteľne brutálne silný motor. O tom však Hannessey nič neprezradilo. Posledné informácie hovoria o 1 500 konských silách. Tie by mali stáť aj za zrýchlením z 0 na 100 km/h v priebehu dvoch sekúnd. Firma si je naplnením zámeru istá. Šéf spoločnosti John Hannessey sa už totiž na konto F5 vyjadril, že je z projektu nadšený, keďže nové šasi a aerodynamika umožnia lepšie jazdné výkony. Svetová premiéra by mala prebehnúť ešte tento rok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Hannessey Venon F5 #Hannessey Venon #Hannessey
Články podľa značiek