Predaj naftových áut v EÚ opäť klesol. A s ním aj dopyt po nafte

Nedôvera k naftovým motorom má dosah nielen na klesajúce registrácie dieselových áut v Európe, ale aj na predaj tohto paliva.

22.10.2018 12:00
debata (4)
Menej predaných naftových áut znamená aj menej... Foto: Ivan Majerský, Pravda
nafta, benzín, tankovanie, pumpa Menej predaných naftových áut znamená aj menej predanej nafty.

Predaj naftových áut klesol v krajinách Európskej únie v prvom polroku o 16 percent na 3,12 milióna kusov. Dôvodom sú obavy motoristov spojené so znečisťovaním ovzdušia a poklesom predajnej hodnoty ich starších vozidiel. Uviedla to Medzinárodná agentúra pre energie (IEA). Podiel dieselových áut na celkovom predaji v EÚ klesol na 36,5 percenta zo 42,5 % v rovnakom období vlaňajška. „Európou sa šíri nedôvera k naftovým motorom,“ uviedla agentúra.

Napríklad vo Veľkej Británii bol prepad predaja naftových vozidiel ešte výraznejší a predstavoval až 30 percent. V Nemecku, ktoré je domovom popredných výrobcov dieselových áut, ich podiel na celkových registráciách predstavoval v prvom polroku 31,1 percenta, zatiaľ čo o rok skôr to bolo 41,3 percenta. V nadväznosti na tento vývoj sa znižuje aj dopyt po nafte. V auguste klesol odbyt nafty v porovnaní s júlom o 115 000 barelov denne.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj áut #naftové autá #dieselové motory
Články podľa značiek