Škoda už spúšťa výrobu respirátorov! Kto bude ďalší?

Viaceré automobilky sľúbili pomoc pri výrobe zdravotníckeho materiálu či techniky, potrebných na boj proti koronavírusu. Česká Škoda už využíva svoje 3D tlačiarne na produkciu respirátorov.

26.03.2020 12:00
debata (6)
Český Inštitút pre informatiku, robotiku a... Foto: Pravda, Ivan Majerský, Škoda-Auto
Škoda - resprátory Český Inštitút pre informatiku, robotiku a kybernetiku vyzval spoločnosti, ktoré disponujú vyspelými 3D tlačiarňami na spoluprácu pri výrobe respirátorov. Zareagovala aj Škoda.

Automobilová výroba v Európe stojí, no viaceré automobilky už pracujú na dodávkach zdravotníckych zariadení a ochranných pomôcok – od rúšok a respirátorov až po pľúcne ventilátory. Najnovší príklad prichádza od našich západných susedov. Škoda spustila v spolupráci s Inštitútom pre informatiku, robotiku a kybernetiku ČVUT (České vysoké učení technické) produkciu respirátorov.

Využíva na to svoje pokročilé 3D tlačiarne, ktoré momentálne nemajú uplatnenie pri výrobe áut. Zvládnu vyspelú 3D tlač MJF. Na celom svete je ich približne tisíc. Škoda vďaka nim dokáže vyrábať denne 60 masiek, do ktorých sa následne inštalujú filtre. ČVUT uviedlo, že od budúceho týždňa bude schopné, aj v spolupráci so Škodou, produkovať denne 10 000 respirátorov najvyššej triedy, ktoré budú určené do fakultných nemocníc.

Škoda tak zareagovala na pondelňajšiu výzvu ČVUT firmám a výskumným centrám, ktoré disponujú potrebnou technológiou, na spoluprácu. Táto aktivita sa stretla s veľkým ohlasom. Očakáva sa, že do výroby pre zdravotníctvo sa zapoja ďalšie automobilky. Pripravuje sa Nissan, Ferrari, Fiat či VW. Výrobné linky automobilky Škoda stoja od stredy 18. marca a podľa doterajších informácií budú stáť do 6. apríla. Zamestnanci dostanú 70 % platu a od apríla 75 %.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #Škoda #Škoda-Auto #pandémia #koronavírus #respirátor
Články podľa značiek