Elektrická Dacia nafotená s maskovaním. Takto vyzerá najlacnejší elektromobil

Verejnosť čaká na lacný elektromobil. Kto iný ho má priniesť, ak nie Dacia? Rumunská značka je známa svojimi priaznivými cenami. Zdá sa, že jej prvý elektrický model je už blízko. Po Rumunsku jazdí testovací kus, ktorý už ukrýva len svoju prednú a zadnú časť. Ak máte pocit, že tvar nového elektromobilu vám je známy, máte pravdu.

14.07.2020 18:00
debata (11)
Elektrická Dacia nachádza inšpiráciu v Renaulte... Foto: Atelierul de Detailing
Dacia Spring Elektrická Dacia nachádza inšpiráciu v Renaulte predávanom v Číne.

Dacia inšpiráciu výrazne čerpala z elektrického Renaultu City K-ZE. A to až do takej miery, že oba modely vyzerajú takmer totožné. Renault sa pritom v Európe nepredáva. Francúzska automobilky ponúka tento model len na čínskom trhu.

Príbuznosť s elektrickým Renaultom naznačoval už koncept s názvom Spring, ktorý Dacia predstavila na minuloročnom autosalóne v Ženeve. Je preto nepravdepodobné, že rumunská značka testuje svoj prvý elektromobil s karosériou z iného modelu. Z fotiek je zrejmé, že testovanie elektrickej Dacie je v pokročilých štádiách. Vozidlo, ktorého fotografie na Facebooku zverejnilo rumunské detailingové štúdio, má dočasné rumunské evidenčné čísla.

Koncept modelu bol predstavený počas minulého... Foto: Atelierul de Detailing
Dacia Spring Koncept modelu bol predstavený počas minulého roka v Ženeve.

Sprísňujúce sa emisné pravidlá vytvárajú na automobilky tlak. Všetci výrobcovia potrebujú predávať vozidlá, ktoré priamo počas jazdy neprodukujú emisie. Dacii zatiaľ takýto model chýba. Z emisného hľadiska bude elektromobil ešte žiadanejší od januára budúceho roku, keď má dôjsť k ďalšiemu sprísneniu limitov. Uvedenie elektrickej Dacie na trh môžeme očakávať práve v roku 2021.

Jedným z najdôležitejších parametrov elektrickej Dacie je cena. Jej oficiálna výška zatiaľ známa nie je. Ak chce Dacia získať konkurenčnú výhodu, mala by svoj model ponúkať maximálne za 15-tisíc eur, prípadne menej. V prípadnej kombinácii s dotáciami môže cena elektrickej Dacie klesnúť na úroveň 10-tisíc eur. Ak to s cenou „prestrelí“, elektromobil bude mať vážne problémy s presadením sa. Nedá sa totiž očakávať, že Dacia ponúkne nadpriemerný výkon alebo dojazd.

Čínska verzia elektromobilu dosahuje výkon 44 konských síl. Elektromotor čerpá energiu z batérií s kapacitou 26,8 kWh. Podľa NEDC vozidlo dosahuje dojazd 270 kilometrov. Šéf európskeho Renaultu Philippe Buros uviedol, že Dacia Spring má podľa WLTP na jedno nabitie prejsť približne 200 kilometrov. Z toho sa dá predpokladať, že Dacia preberie pohon z čínskeho Renaultu bez výraznejších zmien.

Dacia Spring
Dacia Spring
+6Dacia Spring

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Dacia #maskovanie
Články podľa značiek