AvtoVaz: Lada exceluje. Vyrobila už 30 miliónov áut. A pridáva rekordy

Kým väčšinu automobilových výrobcov sužuje dramatický pokles predaja, ruská Lada akoby si pandémiu nevšímala. V októbri dokonca lámala rekordy.

24.11.2020 18:00
debata (32)
AvtoVaz netrpí pandémiou tak ako väčšina... Foto: AvtoVaz
Lada - výrobné rekordy AvtoVaz netrpí pandémiou tak ako väčšina automobiliek. Môže sa oprieť o lojalitu domácich zákazníkov. Tento rok oslávil výrobu 30-miliónteho vozidla od roku 1970. Išlo o Ladu Granta.

Automobilový priemysel je tento rok zasiahnutý pandémiou koronavírusu. Len v Európe spôsobil pokles predaja takmer o 30 percent. To je naozaj dramatický údaj. Lenže v Rusku je situácia odlišná. Tamojší trh padol „len“ o 14 %. A z tejto výhody ťaží najmä najväčšia ruská automobilka AutoVaz. Tá síce zaznamenala tiež pokles registrácií, no mnohé si vynahradila rekordným októbrom, keď predala v medziročnom porovnaní o 22,5 % viac áut, presne 37 030 kusov. To je nielen zlepšenie oproti roku 2019, ale zároveň najúspešnejší október AvtoVazu od roku 2014. V ťažkých časoch čosi nevídané. Najúspešnejším modelom Granta pred Vestou a Largusom.

Tieto dve autá delí 50 rokov. Foto: AvtoVaz
Lada - výrobné rekordy Tieto dve autá delí 50 rokov.

Lada tiež oslávila tento rok významné jubileum. Koncom septembra zišiel totiž z jej montážnych liniek exemplár s poradovým číslom 30 000 000. Išlo o Ladu Granta. Lade sa podarilo dosiahnuť tento míľnik počas osláv 50. výročia vzniku automobilky AvtoVaz. Prvé Žiguli, neskôr Lada 2101, zmontovali totiž v novovybudovanom závode v Togliatti 22. apríla 1970. Je to za polstoročie málo či veľa? Málo určite nie. Tak napríklad česká Škoda je podstatne staršou automobilkou, ale na konte má približne 23 miliónov vozidiel. A také Mini je staršie o desať rokov, no vyrobilo „len“ 10 miliónov áut.

Nová Lada Vesta má na konte tiež historický... Foto: AvtoVaz
Lada - výrobné rekordy Nová Lada Vesta má na konte tiež historický míľnik. V novembri zišiel po piatich rokoch z liniek polmiliónty exemplár.
A aby tých míľnikov nebolo málo, jeden si tento mesiac pripísala Lada Vesta. Predstavili ju v roku 2015 ako novú nádej automobilky a svoju úlohu plní podľa plánu. Tento mesiac vyrobil AvtoVaz už polmilióntu Vestu. Išlo o čierny sedan určený zákazníkovi v sibírskom Kemerove. Na ruskom trhu patrí Vesta od svojho uvedenia pravidelne do prvej trojky najúspešnejších modelov s odbytom viac ako 10 000 exemplárov mesačne a je zároveň najúspešnejším exportným modelom Lady, aspoň do čias, keď ešte Lada pôsobila na európskom trhu.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Togliatti #Lada Niva #AvtoVaz
Články podľa značiek