Radikálny prístup: Takto sa dá 760-metrový most zlikvidovať za 10 sekúnd

Číňania sú známi svojou rýchlosťou a efektivitou pri výstavbe nových diaľníc a železničných tratí. Rovnako efektívni však vedia byť aj vtedy, keď ich treba zlikvidovať.

27.02.2021 18:00
most explózia čína
Číňania sú efektívni - takto sériou riadených explózii zlikvidovali most, dlhý trištvrte kilometra.
debata (1)

Ak ide o rýchlosť výstavby, Číňania sú v tomto smere neprekonateľní. Netvrdíme, že sa im vždy všetko podarí, ale aj tak – aspoň pár zaujímavostí.

Zatiaľčo na Slovensku staviame jednu približne 500-kilometrovú diaľnicu polstoročie, v Číne za 30 rokov od roku 1998 postavili 135 000 nových diaľnic a priemerné tempo ich výstavby je 9 600 kilometrov ročne. U nás to je plus-mínus 14 kilometrov.

V roku 2016 vybudovali 57-poschodovú výškovú budovu za 19 dní. A aj keď je to divné, stojí doteraz.Niektorí si ešte možno pamätajú video, keď veľkú nemocnicu vo Wu-Chane na začiatku epidémie postavili za 10 dní. Takto to vyzeralo:

A takto sa buduje v horizonte hodín železničný most pre vysokorýchlos­tné vlaky:

Niekedy však most treba aj zbúrať a o tom je aktuálne video. Keď statici zistili, že most cez rieku Siang-ťiang v meste Lujiadu v provincii Chu-nan nie je po niekoľkých opravách dostatočne bezpečný a stabilný, jednoducho vedľa neho postavili nový o kus ďalej.

A ten starý sa rozhodli zdemolovať. Zatiaľčo inde by ho možno komplikovane rozoberali, Číňania naozaj veľký, temer kilometrový most jednoducho vyhodili do vzduchu. Nás by zaujímalo, čo ďalej urobili s tými tisíckami ton železobétónu, ktoré skončili v rieke. Video z jeho demolácie je veľkolepé, posúďte sami:

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba diaľnic #demolácia #cesty v Číne #demolácia mostu
Články podľa značiek