Elektrická ‘ropná kríza‘? V Texase stojí jedno nabitie Tesly 900 dolárov!

Tuhé mrazy v Texase ukázali úskalia elektromobility. Odstavené veterné a plynové elektrárne vystrelili ceny elektrickej energie priam do stratosféry. Nabitie luxusnej Tesly S vás tak môže doslova zruinovať.

24.02.2021 16:00
debata (14)
Zamrznuté veterné elektrárne ukázali, aká drahá... Foto: Ford
Ford Mustang Mach-E - 2020 Zamrznuté veterné elektrárne ukázali, aká drahá elektromobilita môže byť.

Americký štát Texas bojuje momentálne s nedostatkom elektrickej energie. Dôvodom sú tuhé mrazy, ktoré zastavili veterné elektrárne. Tie majú pritom na celkových dodávkach elektriny podiel 25 %. Obmedzená je aj výroba elektriny zo zemného plynu s viac ako 45-percentným podielom. A keďže v Texase, inak bohatom na ropu, sa ceny elektrickej energie určujú na základe ponuky a dopytu, vyšplhali sa do neuveriteľných výšok. Kým bežne sa cena za megawatthodinu pohybuje na úrovni približne 25 dolárov, teraz vzrástla v uzle West na neskutočných 9 000 dolárov!

Je len logické, že za takýchto okolností je elektrina extrémne drahá nielen pre samotné domácnosti, ale aj pre majiteľov elektromobilov. Americký The Drive vypočítal, že kým normálne stojí nabitie luxusnej Tesly S s batériami s kapacitou 100 kWh asi 18 dolárov pri cene 0,18 dolárov za jednu kWh, dnes by vás takýto špás mohol vyjsť na neuveriteľných 900 dolárov, čo je približne 740 eur! A oveľa lepšie by to nebolo ani pri Nissane Leaf s batériami s kapacitou 40 kWh, pretože i tak by nabitie stálo 290 eur. Ak si to porovnáte s cenami benzínu v Texase, kde za liter zaplatíte asi 50 centov, natankovali by ste za nabité batérie Tesly S 1 480 litrov a za „plnú“ v Leafe 580 litrov.

Zaujímavý je aj prepočet ceny na kilometer. Keďže Tesla S má normovaný dojazd približne 600 km, stál by vás každý jedno euro a 20 centov, teda 100 km asi 123 eur. Pri spomínanom Leafe by to bolo asi 107 eur na 100 km. Samozrejme, ide o extrém, ktorý vyrieši stabilizácia dodávok elektriny v Texase, ale ukazuje to na nevídané okolnosti, ktoré môžu postihnúť majiteľov elektrických áut. Pri benzíne či nafte sa totiž nemôže stať, aby ceny vyleteli zo dňa na deň viac ako 170-násobne. Už keď zdražie benzín o desať centov, je oheň na streche.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Texas #ceny elektriny
Články podľa značiek