Česká Škoda je v problémoch. Ľudia sa boja o prácu

Čipová kríza natvrdo zasiahla české fabriky Škody. Prakticky všetky prerušujú výrobu. Na parkoviskách stojí vyše 33-tisíc nedokončených áut. v rusku už jeden závod stojí.

24.06.2021 16:00
debata (38)
Škoda sa bude v najbližších týždňoch aspoň... Foto: Škoda Auto
Enyaq, výroba Škoda sa bude v najbližších týždňoch aspoň ako-tak snažiť udržať výrobu elektrického Enyaqu.

Kvôli nedostatku polovodičov stojí na odstavných plochách v okolí fabrík spoločnosti Škoda Auto a na letisku v Hradci Králové vyše 33-tisíc nedokončených automobilov, ktorým chýbajú polovodičové komponenty. V rozhovore pre portál ihned.cz to potvrdil Michael Oeljeklaus, šéf výroby a logistiky spoločnosti Škoda Auto s tým, že týždenne pribúda ďalších 5 tisíc nedokončených áut.

Škoda je v komplikovanej situácii aj kvôli tomu, že čipová kríza najviac zasiahla jej najúspešnejší model, Škodu Octavia, ktorá navyše prešla nedávnou generačnou výmenou a záujem o ňu výrazne stúpol. Reálne na ňu budú musieť zákazníci v Česku čakať minimálne sedem mesiacov, takže nových áut sa dočkajú až v budúcom roku.

V ostatných krajinách situácia nie je oveľa lepšia, navyše sa očakáva, že nedostatok čipov bude komplikovať situáciu automobilkám, vrátane mladoboleslavskej Škody, minimálne do konca roku. A aj to sú skôr optimistické odhady.

Škoda - výroba Rusko Čítajte viac Škoda zastavila výrobu v Rusku. Vinník je známy

Automobilka sa stále spoliehala na to, že polovodičové komponenty sa jej podarí zabezpečiť v dostatočnom množstve, no zatiaľ sa jej to nedarí a vyhliadky na najbližšie týždne tiež nie sú práve ružové. Podľa Oeljeklausa nemožno „donekonečna“ vyrábať nedokončené autá a spoliehať sa na to, že neskôr sa zákazníkom dodajú. Preto fabriky Škody čakajú rozsiahle nútené odstávky, dotknú sa všetkých výrobných závodov a budú mať taký rozsah, že zamestnanci začínajú mať obavy o svoje pracovné miesta.

Uviedol to aj týždenník Škodovácký odborář vo svojom najnovšom čísle, ktoré vyšlo vo štvrtok 24. júna. V ňom sa hovorí o tom, že v budúcom týždni bude úplne zastavená výroba od pondelku až do soboty v závode v Kvasinách a s veľkou pravdepodobnosťou bude odstávka pokračovať aj v ďalšom týždni. V budúcom týždni bude taktiež takmer úplne zastavená aj výroba v mladoboleslavskej fabrike na montáži aj vo zvarovni, v obmedzenom rozsahu bude pokračovať len produkcia elektrického Enyaqu. Zamestnanci, ktorí zostanú doma, budú mať nárok na 85 percent priemernej mzdy, no ako to bude v ďalších týždňoch, je zatiaľ neisté.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Auto #Škoda #výroba áut #polovodičová kríza #čipová kríza
Články podľa značiek