THeMIS: Na Ukrajinu putujú špičkové transportéry. Nepotrebujú posádku!

THeMys je ovládaný operátorom na diaľku a dajú sa naň naň pripevniť rôzne zbrane. Je bezposádkový a možno ich reťaziť do karaván, pretože každý z nich dokáže ísť presne v "v stopách" toho prvého.

23.09.2022 14:00
THeMIS Foto:
THeMIS je estónsky bezposádkový obrnený transportér s modulárnym dizajnom.
debata (139)

Estónska spoločnosť Milrem Robotics vyvíja THeMis už niekoľko rokov a aktuálne existuje už vo svojej piatej generácii. Za touto skratkou sa v skutočnosti skrýva Tracked Hybrid Modular Infantry System alebo bezpilotný systém určený pre pozemné operácie. Inak povedané – inteligentný bezposádkový obrnený transportér s hybridným pohonom, ktorý má navyše modulárny dizajn a možno ho ľahko prestavať.

Je tak úspešný, že doteraz ho Millren Robotics dodali celkovo už do 11 krajín, vo výzbroji ho má aj 7 štátov, patriacich do NATO. Okrem domáceho Estónska patrí do výzbroje Nemecka, Holandska, Nórska, Veľkej Británie, a USA. A teraz niekoľko kusov putuje na Ukrajinu v dopravnej verzii, pretože tam nechcú posielať zbrane.

THeMIS - autonómny obrnený transportér
THeMIS - autonómny obrnený transportér
+3THeMIS - autonómny obrnený transportér

Tie možno ale na transportér vďaka jeho modulárnej architektúra nie je problém doplniť. Ukrajincom môžu pomôcť práve v podobe granátometov, raketometov a mínometov. Ukrajincom bude vyhovovať najmä diaľkové ovládanie, ktoré pri preprave alebo útoku môže zachrániť ľudské životy.

Oficiálne však dostanú „kargo verziu“. Tá je dôležitá, pretože umožňuje prenášať zásoby a vybavenie v boji je pre zosadené jednotky často náročné. Kvôli fyzickým obmedzeniam vojakov treba často robiť značné kompromisy pri výbere vybavenia a ťažkých zbraní – a tie môžu byť niekedy rozhodujúce.

THeMys je v nákladnej verzii Cargo určený práve na prenášanie vybavenia a zbraní. Jeho obrovskou výhodou, ktorá navyše zvyšuje bezpečnosť je, že jazdí sám, nepotrebuje žiadnu posádku. Má niekoľko senzorov, vrátane lidaru. Úplne sám sa do zvoleného cieľa nepohybuje, ovláda ho operátor, ktorý môže sedieť v bezpečí až jeden a pol kilometra od transportéru, prípadne karavány. Ďalšou výhodou týchto transportérov je, že každý ďalší nasleduje automaticky ten, ktorý je pred ním a takto z nich možno vytvoriť karavánu.

THeMIS – technická špecifikácia

Maximálna rýchlosť 20 km/h
Dĺžka x šírka x výška 240 × 200 × 115 cm
Hmotnosť 1630 kg
Užitočná hmotnosť 750 kg
Maximálna užitočná hmotnosť 1200 kg
Stúpavosť 60 %
Bočný náklon 30 %
Svetlá výška 40 až 60 cm
Ťažná sila 15 000 N
Doba chodu – hybrid do 15h
Doba chodu – na elektrinu až 1,5 hod
Batéria olovená alebo li-ion
Pohon Dieselový motor a elektrický generátor
Vzdialenosť od operátora do 1,5 km
   

© Autorské práva vyhradené

139 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #obrnený transportér #vojna na Ukrajine #TheMIS #autonómny transportér
Články podľa značiek