‘Uletený‘ volant Hypersquare ide do výroby. Dostane ho aj Peugeot 208

Obdĺžnikový volant, odvodený z herných ovládačov už nebude mať žiadne mechanické spojenie s riadením.

12.03.2024 14:00
peugeot hypersquare steering wheel Foto:
Volant Hypersquare už nebude mať žiadnu mechanickú väzbu s riadením.
debata

Futuristický revolučný obdĺžnikový volant Hypersquare, ktorý Peugeot predstavil približne pred rokom v koncepte Inception, by sa mal dostať do sériovej výroby už o dva roky, teda v roku 2026. Peugeot uskutočnil mnoho testov, na základe ktorých tvrdí, že klienti sú na túto zásadnú zmenu v architektúre a ovládaní auta už pripravení. Malo by ísť o doteraz najradikálnejšie prepracovanie systému i-Cockpit, ktorý Peugeot využíva už vyše jednej dekády.

Pozrite si s nami nový Peugeot 3008
Video

Do výroby sa dostane spolu s technológiou steer-by-wire a to, že sa tak stane naozaj už o dva roky zaznelo z úst toho najpovolanejšieho – generálnej riaditeľky Peugeotu Lindy Jackson. „Ďalšou fázou pre nás bude zavedenie Hypersquare,“ cituje šéfku Peugeotu britský magazín Autocar. „Nanovo sme premysleli koncept riadenia. Namiesto zavedeného, okrúhleho malého volantu prichádzame s 'hi-tech ' riešením, ktoré má svoj pôvod v herných ovládačoch," doplnila. V roku prídu na trh dva zásadné modely – Peugeot 208 a jeho väčší súrodenec crossover 2008. Tie dostanú volant Hypersquare zrejme ako prvé.

Futuristický volant pozostáva z obrazovky s kruhovými bunkami v každom zo štyroch rohov. Možno ho – presne ako herný ovládač, ktorý mu vlastne aj bol inšpiráciou, úplne prirodzene uchopiť, poskytuje dostatočný komfort pri riadení pomocou dotykov prstov, a aktiváciu ovládacích prvkov vozidla po stlačení palcom. Asi najbližšie skutočnosti budete, ak si predstavíte, ako štandardne ovládate smartfóny a ktoré prsty pri tom potrebujete. Ovládací systém Hypersquare je navyše kombinovaný s flexibilnou zakrivenou obrazovkou na pozadí, ktorá zobrazuje informácie o jazde alebo infotainmente.

Linda Jackson potvrdila, že tento revolučný volant je už nainštalovaný v prototypoch a automobilka ho naďalej podrobuje detailnému testovaniu a overuje si aj reakcie verejnosti na jeho použitie v aute.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peugeot #i-Cockpit #Linda Jackson #Hypersquare
Články podľa značiek