Američania vyzvali na zastavenie dovozu lacných čínskych áut cez Mexiko

Američania sa boja dovozu čínskych áut a náhradných dielov, vyrábaných pobočkami čínskych fabrík v Mexiku.

04.03.2024 12:00
BYD-Explorer Foto:
Dovoz lacných čínskych áut už začína znervózňovať aj Američanov.
debata

Vrásky na čele robí dovoz lacných čínskych áut nielen európskym výrobcom. S rovnakými obavami sa naň dívajú aj v zámorí. Pred dovozom lacných čínskych áut a náhradných dielov do USA cez Mexiko minulý týždeň dôrazne varoval jeden z najväčších amerických priemyselných zväzov, Aliancia pre americkú výrobu

Podľa jej členov by americká vláda mala okamžite zastaviť dovoz lacných čínskych áut a dielov z Mexika preto že by mohli ohroziť životaschopnosť domácich amerických automobilových spoločností. „Uvedenie lacných čínskych áut – ktoré majú také nízke ceny, pretože sú podporované a financované čínskou vládou – na americký trh by mohlo byť pre americký automobilový sektor absolútne likvidačné,“ píše sa v podrobnej správe, ktorú nájdete na tomto odkaze.

BYD Atto 3 - EU 2023 Čítajte viac Čínsky BYD v rakúskom tendri zvalcoval európskych konkurentov. Nemali šancu

Konkrétne americký priemyselný zväz tvrdí, že USA by sa mali snažiť zabrániť tomu, aby automobily a automobilové diely vyrábané v Mexiku spoločnosťami so sídlom v Číne využívali výhody severoamerickej dohody o voľnom obchode. „Komerčné zadné vrátka ponechané pre dovoz čínskych áut by sa mali zatvoriť skôr, ako to spôsobí hromadné zatváranie závodov a stratu pracovných miest v Spojených štátoch,“ tvrdí sa v správe.

debata chyba
Viac na túto tému: #lacné čínske autá #dovoz čínskych áut
Články podľa značiek