Mercedes-Benz EQS dostane klasickú masku. Futurizmus mu totiž neprospel

Elektrická vlajková loď Mercedesu-Benz sa v poslednom čase trápi s odbytom. Príliš futuristický dizajn nesadol totiž konzervatívnej klientele. A tak sa v rámci modernizácie trochu priblíži klasickému esku.

04.03.2024 14:00
Mercedes-Benz S a EQS Foto:
Špičková aerodynamika okradla elektrický Mercedes-Benz EQS o prestížny dizajn. V tejto triede sa to ukázalo ako neprezieravé. Preto sa modernizované EQS bude snažiť priblížiť faceliftom ku klasickej triede S.
debata

Mercedes-Benz predstavil svoju elektrickú vlajkovú loď v roku 2021. Parametrami, ako výkonom či dojazdom, síce tento monument vyrážal dych, ale klasickej klientele novinka príliš „nesadla“. Dizajnu poplatnému aerodynamike totiž chýba faktor prestíže, ktorý je v triede luxusných áut zákonom. Na rozdiel od BMW a jeho radu 7, ktorý si môžete vybrať s naftovým, benzínovým, plug-in hybridným alebo čisto elektrickým pohonom, sa totiž v Stuttgarte rozhodli postaviť úplne nové auto na výlučne elektrickej architektúre. A tak sa vyvíjali aj jeho predaje. Kým ešte v roku 2021 sa zdalo, že Mercedes-Benz trafil priamo do čierneho, išlo len o efekt prvej vlny záujmu zo strany solventných technologických nadšencov. Vlani už predaje klesli o polovicu a EQS je tak ďaleko za klasickou triedou S.

Mercedes-Benz EQS - 2021
Mercedes-Benz EQS - 2021
+29Mercedes-Benz EQS - 2021

Pomôcť by mala modernizácia, ktorá je plánovaná na leto. EQS si opäť vzali do parády dizajnéri a rozhodli sa prepracovať jeho nudnú prednú časť, ktorú nedokážu zachrániť ani efektné hviezdičky či svetelné animácie digitálnych reflektorov. Šéf automobilky Ola Källenius prezradil, že zákazníci dostanú na výber. Vyznávači klasiky si budú môcť zvoliť vyhotovenie s tradičnou mriežkou a stojacou hviezdou na kapote – podobne, ako sú na to zvyknutí v triede S. A odtiaľ budú pochádzať aj business sedadlá. Pravdepodobne tie zadné, ktoré zatiaľ EQS na rozdiel od triedy S mať nemohlo. Či to však bude stačiť na odvrátenie klesajúcich registrácií, ukáže až čas. Zákazníci v každom prípade ocenia zväčšenie kapacity batérie z pôvodných 108 na 118 kWh, čo prinesie predĺženie dojazdu o ďalších 100 km.

Mercedes-Benz S - 2021
Mercedes-Benz S - 2021
+45Mercedes-Benz S - 2021

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Mercedes-Benz S #Mercedes-Benz EQS #Mercedes-EQS
Články podľa značiek