Česi predstavili luxusný supervlak. Zvláda rýchlosť až 230 km/h

ComfortJet zostrojil Siemens Mobility spolu so Škodou Transportation. Vo vlaku možno dobíjať aj elektrické bicykle a bude tam detské kino.

12.04.2024 20:00
Comfort Jet 4 Foto:
ComfortJet bude môcť zatiaľ využiť maximálnu rýchlosť len na linkách do Nemecka a Rakúska.
debata (11)

Na českú železnicu dorazí počas tohto roku viac nových vlakov ako za posledných desať rokov dohromady. Prvou lastovičkou sú diaľkové súpravy ComfortJet určené pre linky do Berlína a Hamburgu alebo Viedne a Budapešti, ktoré sú schopné vyvinúť maximálnu rýchlosť až 230 km/h, postarajú sa o to štandardne rušne Siemens Vectron.

ComfortJet je nová moderná netrakčná plne klimatizovaná a bezbariérová vratná deväťvozňová jednotka s riadiacim vozidlom, ktorá má 99 sedadiel v 1. triede, 456 v 2. triede a reštauračný oddiel s 18 miestami.

RB-BTS-banner-ENG-1920x484-1 Čítajte viac Rail Baltica: vysokorýchlostná železnica spojí Litvu, Lotyšsko, Estónsko a Poľsko

„ComfortJet je určený pre rýchlosť až 230 km/h a ponúka množstvo komfortných funkcií. Cestujúci budú môcť voľne a bezbariérovo prechádzať súpravou, navštíviť reštauračný oddiel s modernou kuchyňou, deti zabaviť v priestore s detským kinom alebo dobiť svoje elektrobicykle v sekcii vyhradenej pre 12 bicyklov,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Siemens Mobility Česká republika Roman Kokšal.

Počas jazdy sa zlepší signál vďaka inovatívnej technológii okien s lepšou priechodnosťou, vo vagónoch budú polohovateľné sedadlá (aj v 2. triede), v 1. triede bude pri nich aj možnosť bezdrôtového nabíjania mobilných telefónov. Všetky sedadlá budú vybavené USB konektormi (typ A a aj C) a budú pri nich aj zásuvky na 220 V. Bo vlaku bude aj detský kútik a detské kino.

ComfortJet začína jazdiť v Česku.
ComfortJet začína jazdiť v Česku.
+5ComfortJet začína jazdiť v Česku.

Nové ComforJety budú do prevádzky nasadené najprv na vybrané spoje na linke Praha – Bohumín a následne Bohumín – Praha – Františkovy Lázně. Jednotky budú zatiaľ v dočasnom radení bez riadiaceho a reštauračného vozňa. Bez možnosti občerstvenia ale cestujúci nebudú. Reštauračný vozeň bude k súpravám pripojený a dočasne pôjde o vagón klasickej stavby z existujúceho parku Českých dráh.

ELEKTRICKE AUTO ROKA prispevok na IG Dávame do pozornosti Hlasujte a vyhrajte v čitateľskej ankete ELEKTRICKÉ AUTO ROKA skvelé ceny!

Na konci leta budú ComfortJety nasadené na vlaky Berliner mieriace do nemeckej metropoly. Postupne sa budú objavovať na vlakoch medzi Prahou a Viedňou. Svoju maximálnu rýchlosť 230 km/h budú od začiatku prevádzky využívať napríklad medzi Berlínom a Hamburgom a v budúcnosti ju budú môcť využívať aj na ďalších tratiach napr. na novej rakúskej trati Koralmbahn alebo na prvých úsekoch vysokorýchlostných tratí v Česku. V najbližších troch rokov by malo byť v Česku nasadených až dvadsať týchto moderných vlakových súprav.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #České dráhy #rýchlovlaky #ComfortJet
Články podľa značiek