VW Up! v nárazových testoch obstál. Získal 5 hviezdičiek

Najmenší Volkswagen posádku ochráni na výbornú, horšie je to s ochranou chodcov. Napriek tomu výsledky v Euro NCAP stačili na 5 hviezdičiek.

24.11.2011 06:20
Euro NCAP Foto:
VW Up!, Škoda Citigo aj Seat Mii získali v Euro NCAP plný počet hviezdičiek.
debata

Výsledky dosiahnuté Volkswagenom Up! platia aj pre Seat Mii a Škodu Citigo. Všetky tri autá dokážu ochrániť predných dvoch pasažierov na 89 % z možného maxima (32 bodov), deti v detských sedačkách upnutých za zadných sedadlách zasa na 80 % z možného maxima (39 bodov). Čelný náraz bol bez pripomienok, menšie slabiny sa ukázali len pri bočnom náraze.

Vodič aj spolujazdec sú v bratislavských... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP Vodič aj spolujazdec sú v bratislavských trojičkách v bezpečí.

Bratislavské trojičky však prepadli v ochrane zrazeného chodca, kde získali len 46 %. Podľa skúšobných komisárov z Euro NCAP je najväčším problémom skutočnosť, že kapota nie je v mieste stretu s hlavou zrazeného chodca dostatočne poddajná. V prípade zrazeného dieťaťa je situácia ešte horšia.

Stabilizačný systém sa počas testov ukázal v... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP Stabilizačný systém sa počas testov ukázal v dobrom svetle.

Ani problém s tvrdou kapotou však nezabránil zisku maximálneho možného počtu hviezdičiek. Kladné hodnotenie si modely VW Up!, Škoda Citigo a Seat Mii vyslúžili za sériovo montované ESP a systém City Safe Drive zabraňujúci kolíziám v malých rýchlostiach.

debata chyba
Články podľa značiek