Nový Superb bude 'chudobnejší'

Tretia generácia vlajkovej lodi z Boleslavi príde o šesťvalec aj dvojitú kinematiku zadného veka. Ale príde.

10.01.2014 06:00
Škoda Superb 2014 Foto:
Tretia generácia Škody Superb je potvrdená. Vyrábať sa bude ako klasický sedan a veľké kombi. Postavia ju na modulárnej platforme MQB, tak ako Octaviu.
debata (1)

O tom, že so Superbom česká Škoda počíta aj do budúcnosti, niet najmenších pochybností. Potvrdil to sám šéf automobilky Winfried Vahland. Bude však trochu iný. Dalo by sa povedať „lacnejší“. Aspoň čo sa týka výrobných nákladov. Vahland sa totiž na dresu tretej generácie Superbu vyjadril, že príde o drahé riešenie dvojitého zadného veka a tiež 6-valcovú verziu.

Superb postavia na najdlhšom variante modulárnej platformy MQB, ktorú zdieľa aj Octavia, Golf či Audi A3. To má priniesť Superbu nižšiu hmotnosť. Sústredenie na redukciu spotreby vyjadrí Superb aj lepšou aerodynamikou. Bude tiež o čosi nižší, no širší, čo odstráni jeho doterajší hendikep. Až polovicu dielcov si požičia z novej generácie Passatu. Bude však dlhší.

Práve dĺžkou karosérie sa Superb opäť etabluje na hranici strednej a vyššej strednej triedy. Šesťvalec pod jeho kapotou už síce nenájdeme, no najvýkonnejší preplňovaný benzínový motor by mal mať výkon až okolo 220 kW, čo zabezpečí odľahčenému Superbu veľmi dobrú dynamiku. Počíta sa aj s úspornou plug-in hybridnou verziou.

Do premiéry nového Superbu je ešte ďaleko. Najskôr by sa mal objaviť v rokoch 2015 – 2016. A okrem neho aj sľubované veľké SUV s logom okrídleného šípu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tretia generácia #Škoda Superb
Články podľa značiek