Mercedes sa stále búri proti novej náplni klimatizácie. Brusel zúri!

Kauza R134a naberá na obrátkach. Koncern Daimler stále odmieta používať nové predpísané chladivo do klimatizácií. Považuje ho za nebezpečné. Európska komisia oznámila rozhodnutie o začatí právnych krokov proti Nemecku. Pánom v Bruseli došla trpezlivosť.

02.02.2014 07:00
Mercedes-Benz-S-Class 2014 Foto:
Všetky novo registrované vozidlá v EU musia povinne používať novú klimatizačnú zmes R124yF. Vlastne jedinú povolenú náplň do chladiaceho okruhu. Mercedes si však postavil hlavu a ťaží proti Bruselu.
debata (29)

Celá kauza odštartovala v júni, i keď samotný problém trvá už viac ako rok. Francúzsko rázne zakázalo registrácie nových modelov Mercedesov tried A, B a SL, ktoré už mali používať podľa platných nariadení EU od začiatku roka 2013 novú náplň klimatizácií R124yF od amerických spoločností Honeywell a DuPont. Tá pôvodná, R134a, síce nebola a nie je zdraviu škodlivá, ale nezodpovedá európskej politike ochrany ovzdušia proti emisiám skleníkových plynov. Preto ju Brusel automobilkám zatrhol.

Pochopiteľne, kroky Daimleru nemali nič spoločné so svojvoľnou ignoranciou nových európskych predpisov. Novú zmes však považuje za nebezpečnú a má na to svoje dôvody, a to aj napriek tomu, že mnohé iné automobilky prešli na novú náplň bez akýchkoľvek protestov. Mercedes však uskutočnil vlastné nárazové, testy pri ktorých došlo k úniku nového chladiaceho média, následnému horeniu a uvoľňovaniu smrteľne jedovatého toxického fluorovodíka. A také čosi je v absolútnom rozpore z bezpečnostnou filozofiou Daimleru.

Ani tvrdý krok Francúzska proti Mercedesom preto pánov zo Stuttgartu neobmäkčil. Do sporu sa vložili aj americkí dodávatelia novej zmesi, spoločnosti Honeywell a DuPont, ktorí tvrdili, že testy Mercedesu nie sú preukázateľné a nevystihujú skutočný priebeh dopravných nehôd. Naozaj odvážne tvrdenie voči automobilke, ktorá stojí na čele bezpečnostného vývoja a už minimálne šesťdesiat rokov skúma všetky dopravné nehody svojich vozidiel v okolí Stuttgartu. Vyzerá to preto skôr tak, že testy Mercedesu boli omnoho dôslednejšie než testy samotných výrobcov náplne či iných organizácií.

Mercedes-Benz počas vlastných nárazových testov... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes- klimatizácie Mercedes-Benz počas vlastných nárazových testov preukázal, že potenciálny únik novej klimatizačnej náplne môže spôsobiť vznietenie a uvoľňovanie životu nebezpečných toxických plynov.

Uskutočnené crash testy vážnych čelných zrážok mali za úlohu poškodiť chladiaci okruh klimatizácie a spôsobiť únik zmesi. Zo záznamov jasne vyplýva, že pri kontakte náplne s horúcimi časťami bloku motora naozaj došlo k vznieteniu. Za Mercedes sa preto postavil aj Nemecký úrad pre motorové vozidlá a zakázanú zmes Mercedesu schválil dočasnou výnimkou. Uskutočnil totiž tiež vlastné testy, ktoré síce nepreukázali až také dramatické následky, no o tom, že nová zmes je potenciálne nebezpečnejšia než tá stará, nebolo i tak najmenších pochybností.

Kým Európska komisia kvitovala razantný postup Francúzska, ten nemecký sa jej rozhodne nepáčil. Tak či tak si Daimler postavil hlavu a vyhlásil, že novú zmes používať proste nebude. Postupne sa počet rebelantov zvyšoval. Za Mercedes sa postavil napríklad aj najväčší európsky automobilový koncern Volkswagen a neskôr aj Toyota. Pribudli tiež krajiny, ktoré sú k pôvodnej náplni tolerantnejšie, napríklad Británia, Belgicko a Luxembursko, ktoré Brusel obviňuje, že sa snažia pravidlá týkajúce sa zmeny povinnej náplne obísť.

Na stranu Daimleru sa pridal aj Francúzsky štátny súd, ktorý je najvyšším justičným orgánom, a zrušil zákaz predaja modelov A, B a SL vo Francúzsku, ktoré používali naďalej pôvodnú zmes R134a. Odbyt Mercedesov sa tam teda opäť rozbehol. Podľa súdu neexistovali obavy, ktoré by mohli viesť k ohrozeniu životného prostredia pôvodnou náplňou, ak je uzavretá v chladiacom okruhu. Súd dokonca zvažoval právne kroky proti francúzskej vláde, pretože jej rozhodnutie nebolo v súlade so smerniciam Európskej únie, podľa ktorých musí byť v prípade zistenia problému najprv informovaný Európsky parlament a aj výrobca, ktorému má byť uložená sankcia.

Stará zmes R134a nie je síce zdraviu škodlivá,... Foto: Linde GAZ
Mercedes- klimatizácie Stará zmes R134a nie je síce zdraviu škodlivá, ale nezodpovedá európskej politike boja proti skleníkovým plynom. Brusel ju preto automobilkám zakázal. Mercedes si ale myslí, že je menej nebezpečná pre posádku.

Okrem toho si Mercedes vo Francúzsku pomohol aj malým trikom, keď napríklad novú vlajkovú loď triedy S homologoval nie ako nový, ale iba modernizovaný model, čím sa naň nevzťahovala povinnosť používať novú zmes R124yf. Toto víťazstvo ale nie je, ako sa zdá podľa posledných krokov Bruselu, definitívne. Vyhlásenie o podniknutí právnych krokov proti Nemecku, ktoré sa Daimleru zastalo, hovorí jasnou rečou. Brusel to nevzdal a celú kauzu nemieni len tak prehliadnuť. Dokonca tiež pohrozil aj Veľkej Británii, Belgicku a Luxembursku.

Podľa nemeckej asociácie VDA je pritom veľmi nezvyčajné, že Európska únia začala právne kroky ešte predtým, než otestovala bezpečnosť či nebezpečnosť náplne R134a. Postup únie však bráni Antonio Tajani, komisár EÚ pre priemysel, ktorý povedal, že novú zmes nepovažuje za nebezpečnú a že Mercedes je jedinou značkou, ktorá nariadenie nerešpektuje. Nemci tak dostali dvojmesačnú lehotu, aby Bruselu vysvetlili svoj postoj.

Aféra sa možno skončí celkom inak ako výhrou či prehrou Nemecka s úniou, ktorú zakladalo, prípadne remízou v podobe zmiernenia predpisov. Mercedes totiž už dnes vyvíja nový systém klimatizácie pracujúci s CO2. Na preklenutie tohto obdobia môže počítať s výnimkou nemeckých úradov, ktoré predĺžili certifikáciu staršej náplne R134a až do konca roku 2016. To je aj hlavný dôvod, prečo Európska komisia vstúpila do sporu priamo s Nemeckom a prečo v tejto zdanlivo „vychladnutej“ kauze opäť stúpa teplota.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Mercedes-Benz #R134a #R124yF #náplň klimatizácie #Daimler
Články podľa značiek