Aston Martin DP-100 GT: Virtuálny superšport porušuje tradície

To, čo by si aristokratická britská značka nemohla dovoliť v realite, uskutočnila aspoň vo svete počítačových hier. Jej virtuálny superšport DP-100 Vision GT pre Gran Turismo 6 má totiž motor v strede. Nič podobné v histórii automobilky z Gaydonu nenájdete.

08.07.2014 14:00
debata
Na projekte DP-100 sa podieľalo priamo... Foto: Aston Martin
Aston Martin DP-100 Vision Gran Turismo Concept Na projekte DP-100 sa podieľalo priamo dizajnové centrum Aston Martinu v Gaydone. Niektoré prvky by sa vraj mohli dostať aj do série.

Vrece s virtuálnymi modelmi pre populárnu hru Gran Turismo 6 sa naozaj roztrhlo. Po Mercedese, BMW, Volkswagene, Mitsubishi či Nissane prichádza so svojou troškou do mlyna aj Aston Martin. A to vo veľkom štýle. Projekt DP-100 síce nadväzuje na predchádzajúce modely DB7 a Volante, ktoré si to rozdávali so súpermi v staršej verzii Gran Turisma, no koncepčne ide doslova o revolúciu.

DP-100 má totiž prvýkrát v histórii Aston Martinu motor umiestnený pred zadnou nápravou. Konkrétne virtuálny 12-valec s výkonom 800 koní. Brutálny dizajn tiež príliš neladí so súčasnou, evolučne poňatou produkciou z Gaydonu. Práve svet počítačových hier však dovolil konštruktérom rozviazať ruky a popustiť uzdu fantázii. Riaditeľ pre dizajn Marek Reichman tvrdí, že napriek vysokej miere fikcie nemožno tento projekt podceňovať.

Motor umiestnený pred zadnou nápravou je však... Foto: Aston Martin
Aston Martin DP-100 Vision Gran Turismo Concept Motor umiestnený pred zadnou nápravou je však vzhľadom na tradíciu asi predsa len príliš odvážnym experimentom.

Rodil sa na čistom hárku papiera, ale s cieľom hľadať nové možnosti pre Aston Martin. Reichman vôbec nevylučuje, že niektoré prvky DP-100, ako napríklad zadné čepeľovité svetlá alebo prvky aktívnej aerodynamiky, by sa mohli objaviť v sériovej výrobe budúcich modelov. Projekt očaril aj samotného tvorcu hry a prezidenta spoločnosti Polyphony Digital, Kazunoriho Yamauchiho.

„Bol som prekvapený dokonalosťou dizajnu a odvážnym návrhom koncepcie,“ povedal na konto nového superšportu. Maniaci do Gran Turisma 6 budú mať nové športové náradie k dispozícii na stiahnutie už tento mesiac. Svetovú premiéru si však odbil na festivale rýchlosti v Goodwoode.

Aston Martin DP-100 Vision Gran Turismo Concept
Aston Martin DP-100 Vision Gran Turismo Concept
+11Aston Martin DP-100 Vision Gran Turismo Concept

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Aston Martin #Gran Turismo #Playstation #Gran Turismo 6 #Aston Martin DP-100
Články podľa značiek