Volvo Non-Hit Car and Truck: Elektronické oči uvidia všetko

Do roku 2020 chce Volvo vyrábať vozidlá, v ktorých nikto nezahynie a ani sa vážne nezraní. K tomuto cieľu ho približuje projekt Non-Hit Car and Truck, teda vývoj vozidiel, ktoré samy zabránia zrážkam. A to nielen vzájomne, ale aj s inými účastníkmi premávky.

20.10.2014 12:00
debata
Nové radarové a laserové oči dokážu poskytnúť... Foto: Volvo
Volvo Non-Hit Car and Truck Nové radarové a laserové oči dokážu poskytnúť bezpečnostným systémom vozidla kompletný 360-stupňový obraz okolia. Vďaka tomu sa budú môcť vozidlá budúcnosti vyhnúť potenciálnej zrážke.

Na novom systéme pracuje Volvo už štyri roky. Založený je na použití nenápadne integrovaných senzorov po celom obvode vozidla. Pôjde o kamery, radary a laserové lidary. Tie dokážu zoskenovať 360-stupňový obraz okolia vozidla a zaznamenať každý predmet predstavujúci potenciálne riziko zrážky. Teda aj objekty, ktoré nemôže vodič z rôznych dôvodov vidieť. Tieto informácie následne využijú aktívne bezpečnostné asistenty.

Volvo Non-Hit Car and Truck Foto: Volvo
Volvo Non-Hit Car and Truck Volvo Non-Hit Car and Truck

V spolupráci s GPS dokáže potom nová technológia nielen upozorniť vodiča na nebezpečenstvo, ale dokonca v prípade, že vodič nereaguje, prevziať riadenie do vlastných rúk. Systém je totiž vybavený generovaním únikovej cesty, vďaka ktorej sa vozidlo samo vyhne zrážke. V rámci projektu boli už skonštruované dve testovacie vozidlá, ktoré slúžia na preverenie vzájomnej spolupráce 360-stupňového zobrazenia a generátora jazdných manévrov.

Volvo priznáva, že technológia je ešte len v štádiu vývoja a že jej nasadenie do sériových vozidiel vrátane tých úžitkových príde na rad najskôr o päť rokov.

Volvo Non-Hit Car and Truck
Volvo Non-Hit Car and Truck
+3Volvo Non-Hit Car and Truck

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Volvo Non-Hit Car and Truck #Non-Hit Car and Truck
Články podľa značiek