Q:QorosQloud Qubed: Vízia pre rok 2029 má päť zmyslov

Do Los Angeles privezie čínsky Qoros virtuálny model Q:QorosQloud Qubed. Je to príspevok do dizajnérskej súťaže LA Design Challenge. Témou bolo navrhnúť auto, ktoré sa dokáže prepojiť so zmyslami posádky. Jednoducho auto, ktoré spoznáva vodiča.

18.11.2014 16:00
debata
Koncept Q:QorosQloud Qubed má formu... Foto: Qoros
Q:QorosQloud Qubed Koncept Q:QorosQloud Qubed má formu futuristického minivanu s alternatívnym pohonom.

Elektronika na palubách áut nám pomáha stále viac. Nové multimediálne rozhrania umožňujú využívať rôzne aplikácie, ktoré uľahčujú hľadanie parkovacích miest, ponúkajú optimálne trasy, informujú nás o nebezpečenstve v premávke, o cenách pohonných hmôt na najbližších čerpacích staniciach či za nás dokonca nájdu ubytovanie. Jednoducho, auto sa stále viac prepája s našimi potrebami a naším životom.

Presne to bolo témou najnovšieho ročníka súťaže LA Design Challenge, ktorá sa koná každoročne pri príležitosti kalifornského autosalónu. Tímy dostali za úlohu navrhnúť auto, ktoré sa dokáže čo najviac prepojiť so zmyslami vodiča. A nie teraz, ale až v roku 2029. Medzi prihlásenými nemohla chýbať ani čínsko-izraelská automobilka Qoros. Zapojila virtuálnym projektom Q:QorosQloud Qubed.

Zvláštnosťou konceptu je schopnosť auta... Foto: Qoros
Q:QorosQloud Qubed Zvláštnosťou konceptu je schopnosť auta spoznávať svojho užívateľa. Jeho obľúbené reštaurácie, hudobný vkus, pravidelné destinácie, priateľov či rodinu a jeho všeobecné záujmy.

Autormi sú Jamie Barrett, Aditya Mahajan a Alex O’Brien priamo z dizajnérskeho tímu automobilky. Svoj výtvor opisujú ako inteligentný, multidimenzionálny asistent personálneho manažmentu. V podstate ide o to, aby sa auto prispôsobilo vodičovi a nie naopak. Q:QorosQloud Qubed vníma vodiča prostredníctvom piatich zmyslov av priebehu času od neho učí.

Dynamický vzťah vodiča s vozidlom dokáže v podstate napodobňovať alebo modelovať medziľudské vzťahy. Napríklad rozpoznať vkus svojho užívateľa, jeho obľúbené reštaurácie, hudobné preferencie, pravidelné destinácie, priateľov či rodinu a jeho všeobecné záujmy. Tieto znalosti pritom buduje a zdokonaľuje po celú dobu užívania vozidla, pričom spoznáva svojho majiteľa stále viac a viac. Znalosti môže potom využiť na ponuku služieb, zábavy či zábavy.

Kabína je určená trom cestujúcim. Vodič sedí v... Foto: Qoros
Q:QorosQloud Qubed Kabína je určená trom cestujúcim. Vodič sedí v strede, spolujazdci po stranách.

Z formálneho hľadiska dostal Q:QorosQloud Qubed formu kompaktného futuristického vanu s bohato presklenou kabínou, ktorý bude poháňaný alternatívnym zdrojom energie, buď priamo elektrickou energiou, alebo vodíkom. Pre maximálnu bezpečnosť využíva systém autonómneho riadenia. Ak systém rozpozná, že pozornosť vodiča bola narušená, jednoducho prevezme riadenie do vlastných rúk. Kabína je určené pre troch cestujúcich. Vodič sedí v strede.

Víťaza súťaže LA Design Challenge vyhlásia na facebookovej stránke LA Auto Show počas autosalónu. Verejnosť môže hlasovať raz denne a to až do 20. novembra. Cenu People's Choice Award si odnesie ten tím, ktorý získa najviac hlasov. „V súčasnosti už používame v našich autách inovatívne služby pripojenia QorosQloud, takže pre nás bolo veľmi vzrušujúce pozrieť sa o 15 rokov dopredu“, povedal Tim Pilsbury, šéf dizajnu značky Qoros.

Q:QorosQloud Qubed
Q:QorosQloud Qubed
+2Q:QorosQloud Qubed

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Qoros #autosalón Los Angeles 2014 #Q:QorosQloud Qubed
Články podľa značiek