Tesla Model X: Vývoj finišuje. Elektrické SUV odštartuje v lete

S ročným odkladom, ale predsa. Dlho očakávané americké SUV na batérie, ktoré malo byť na trhu už vlani, je tesne pred štartom výroby. Najdrahšia verzia prejde na jedno nabitie 470 km.

20.01.2015 16:00
Tesla Model X - 2016 Foto:
Nové elektrické SUV bude drahšie ako Tesla S. Stoja za tým dva elektromotory, sedem sedadiel a, najmä, zadné krídlové dvere.
debata (1)

Kalifornský výrobca elektromobilov nás s novým modelom X naťahuje už pekných pár mesiacov. A najmä svojich verných zákazníkov, ktorí dúfali, že budú mať vytúžené elektrické SUV vo svojej garáži zaparkované už minulý rok. Nestalo sa. Šéf automobilky vysvetľoval časový sklz najmä zložitosťou konštrukcie zadných krídlových dverí a snahou po dokonalosti. Teraz sa však už zdá, že všetko je na dobrej ceste. Tesla oficiálne oznámila, že výrobu spustí v letných mesiacoch.

Či budú krídlové dvere praktické, ukáže až čas. Foto: Tesla Motors
Tesla Model X - 2016 Či budú krídlové dvere praktické, ukáže až čas.

Techniku si nový Model X požičia z Tesly S D, vybavený bude teda dvojicou elektromotorov, každým na jednej z náprav. To znamená aj pohon štyroch kolies. Verzie s označením 60, 85 a 85P sa budú odlišovať dojazdom, keďže číslovka vyjadruje kapacitu akumulátorov v kilowatthodinách. Najlacnejší model X 60 bude mať výkon 285 kW a na jedno nabitie zvládne 360 km. Drahšia Tesla X 85 ponúkne identický výkon, no dosah by sa vďaka väčším batériám mal pohybovať až na úrovni 470 km.

Interiér ponúkne sedem sedadiel v troch radoch.... Foto: Tesla Motors
Tesla Model X - 2016 Interiér ponúkne sedem sedadiel v troch radoch. Posádka si užije poriadnu akceleráciu. Dvojica elektromotorov dáva totiž minimálne 285 kW.

Najvýkonnejšia modifikácia 85P (Performance) bude zameraná na výkon. Oba motory by mali ponúknuť neuveriteľných 508 kW. Dojazd však bude kratší. Z 2,5 roka starého konceptu si aj sériový model zachová zadné krídlové dvere, ktoré majú ponúknuť lepší prístup k tretiemu radu sedadiel. Model X tak bude schopný odviezť sedem pasažierov. Základná cena sa má pohybovať na úrovni 90-tisíc dolárov, čo je viac ako pri Tesle S. Prvé kusy dorazia k zákazníkom koncom roka. Produkcia na tento rok je už vypredaná.

Tesla Model X
Tesla Model X - 2016
+6Tesla Model X - 2016

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #Tesla #výroba áut #Tesla Model X
Články podľa značiek