Mercedes-Benz Pick-up nebude len 'prezlečenou' Navarou

Do troch rokov privedie Mercedes-Benz na svet svoj prvý pikap. Známe je, že bude vychádzať z Nissanu Navara. Stuttgart však zdôrazňuje, že nepôjde len o jednoduchý derivát japonského „užitkáča“, ale Mercedes so všetkým čo k tomu patrí. Vlastnou karosériou aj technikou.

31.07.2015 16:00
Mercedes-Benz pick-up - 2017 Foto:
V porovnaní s Nissanom Navara, ktorý sa stane základom prvého stuttgartského pikapu, bude verzia od Mercedesu neporovnateľne luxusnejším modelom, ktorý by mal ponúknuť štandardy blízke SUV GLE. Vylúčené preto nie sú ani 6-valcové dieselové motory.
debata

Novinka má byť luxusným pikapom, ktorého príbuznosť s Navarou by ste vlastne ani nemali spoznať. Stuttgart sa tým chce pravdepodobne vyhnúť scenáru, ktorý predviedol s úžitkovým Citanom. Táto malá dodávka na báze Renaultu Kangoo mu totiž svojou trojhviezdičkovou bezpečnosťou priniesla viac škody ako úžitku. S novým pikapom to má byť inak.

„Aby sme dosiahli atraktívnu cenu, použijeme pri vývoji existujúcu platformu Nissanu, ale všetko ostatné bude vyrobené Mercedesom-Benz. A to tak, aby nový model spĺňal kritériá našej značky“, vyjadril sa na konto nového pikapu Thomas Weber, člen predstavenstva Daimleru. Navara bude ale aj tak solídnym základom, už len pre to, že môže používať nezávislé zadné zavesenie zadných kolies, čo je v triede drsných pikapov naozaj raritou.

V porovnaní s japonským originálom má verzia s trojcípou hviezdou dostať všetok mysliteľný komfort, podobný novej triede GLE a pod kapotu aj zamatový dieselový 6-valec 3,0 d s výkonom 190 kilowattov. Očakávať môžeme tiež množstvo najmodernejších asistenčných systémov. Dizajn bude s najväčšou pravdepodobnosťou plne pod taktovkou Stuttgartu. Nie je však vylúčené, že vznikne aj lacnejšia úžitková verzia s vyššou nosnosťou.

Dokonca sa šušká o treťom deriváte s logom Renaultu, ktorý by mohol prispieť k ďalšiemu zníženiu výrobných nákladov. Nové trojičky by mali schádzať z výrobných liniek závodu Nissanu v španielskej Cordobe. Prvá príde na svet Navara, v budúcom roku Renault a čerešnička na torte v podobe Mercedesu-Benz by sa mala objaviť ako posledná v roku 2018.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Mercedes-Benz #pick-up #Nissan Navara #pikap
Články podľa značiek