Mazda vyvíja nový Wankel

Väčší objem, viac hliníka, elektrický kompresor a namiesto zapaľovacích sviečok laser – to je nový rotačný motor z konštrukčných dielní Mazdy.

28.06.2011 11:38

Správa o dopravnej nehode - stiahnite si vo... Foto:
Nový motor dostane elektrický kompresor.
debata

Rotačný motor k Mazde už akosi patrí a automobilka sa tohto spojenia nehodlá vzdať. V modeli RX-8 ho zabili emisie, no hoci jeho výroba musela skončiť, Mazda už od roku 2007 potichu vyvíja jeho nástupcu.

Nový motor však nejde len cestou konvenčných úprav. Mazda sa s tým nepára a použije v ňom hneď niekoľko prevratných technológií. A keďže sa bavíme o Mazde, zákazníci si môžu byť istí, že novinky budú v praxi naozaj fungovať. Automobilka sa totiž vyjadrila, že bez potrebnej spoľahlivosti by nič do sériovej výroby nepustila.

Podmienkou je najmä plnenie prísnejších emisných noriem. Objem poskočí z doterajších 1,3 l na 1,6 l, blok bude kompaktnejší a vďaka hliníku údajne aj ľahší. Konštruktéri sa zameriavajú aj na každodennú použiteľnosť motora, takže je dôležité, aby mal potrebný ťah v strednom otáčkovom pásme. Aby ho dosiahli, rozhodli sa použiť elektrický kompresor. Motor tak bude prepĺňaný pomocou zariadenia, ktoré vôbec nezaťaží motor. Ďalším prelomovým riešením má byť zapaľovanie laserom. Pre klasické zapaľovacie sviečky totiž v novom motore nebude dostatok miesta, laser je navyše presnejší a rýchlejší.

Nový motor má byť hotový v roku 2012.

debata chyba
Články podľa značiek