Najrýchlejší Jeep dosiahne stovku pod päť sekúnd

Američanom ide zvyšovanie výkonu a znižovanie spotreby aj bez downsizingu. Jeep inovoval svoj legendárny motor Hemi V8.

31.08.2011 09:47
Jeep Grand Cherokee SRT8 Foto:
Predaj nového STR8 začína v Európe v prvom štvrťroku 2012.
debata

Jeep Grand Cherokee STR8 s novým osemvalcom Hemi V8 je najrýchlejším Jeepom všetkých čias. Jeho motor ortodoxne zotrváva pri atmosférickom nasávaní, turbu sa úspešne bráni. Osemvalec zväčšil svoj zdvihový objem z 6,1 na 6,4 litra, čo prinieslo zvýšenie výkonu o 45 koní (na 470 k a 630 Nm).

Nový motor v Grand Cherokee SRT8 pritom bude o 13 percent hospodárnejší. Priemerná spotreba podľa americkej normy je 15,6 l/100 km.

Objem 6,4 l - americká odpoveď na prepĺňané... Foto: Jeep
Jeep Grand Cherokee SRT8 Objem 6,4 l - americká odpoveď na prepĺňané európske motory.

Rovnako ako predchodca je aj nový SRT8 pozbavený svojich nadpriemerných terénnych schopností, lebo športové pruženie znížilo svetlú výšku. Samotný športový režim sa aktivuje otočným prepínačom, ktorý klasické rozdelenie pohonu 50:50 premení na 35:65 (v prospech zadnej nápravy). V tomto režime sa tiež zmení charakteristika tlmičov na extra tuhú. Potom si už jazdec môže užívať netradičný športový zážitok na vysokých kolesách. Šprint z nuly na 100 km/h zvládne nový SRT8 za 4,8 sekundy a ručička rýchlomera sa zastaví až na hodnote 255 km/h. Extrémny výkon spojený s vysokou hmotnosťou si vyžaduje adekvátny brzdný účinok, o ktorý sa starajú štvorpiestikové brzdy Brembo. Z rýchlosti 100 km/h zastavia Jeep na 35 metroch!

Pod volantom pribudli páčky na ovládanie... Foto: Jeep
Jeep Grand Cherokee SRT8 Pod volantom pribudli páčky na ovládanie prevodovky.

Výkon sa na kolesá prenáša cez päťstupňovú automatickú prevodovku, ktorá s dá ovládať aj manuálne páčkami pod volantom.

Aby si aj cestujúci uvedomili, že nesedia v hocijakom Jeepe Grand Cherokee, je kabína doplnená početnými dekoratívnymi prvkami ako sú drevené obklady, uhlíkové časti, športový volant s hliníkovými lúčmi, hliníkové pedále a všadeprítomné logo SRT.

debata chyba
Články podľa značiek