Volvo má airbag pre chodcov

Volvo má ďalšie prvenstvo. Ako prvý výrobca pustil do sériovej výroby auto s airbagom pre chodcov.

05.06.2012 09:13
Volvo Foto:
Airbag pre chodcov prekryje po vyhodnotení zrážky stierače, A-stĺpiky a spodnú časť čelného skla. Podľa štatistík sú práve tieto partie zodpovedné za smrteľné zranenia hlavy chodcov.
debata

Pred dvoma rokmi predstavilo švédske Volvo unikátny systém na rozpoznávanie chodcov (Pedestrian Detection s funkcí Full Auto Brake). Ten v prípade vyhodnotenia rizika kolízie spustí automatické brzdenie, ktoré zrážke s chodcom buď úplne zabráni (do rýchlosti 35 km/h), alebo aspoň zníži rýchlosť pred nárazom. V novom Volve V40, ktoré sa chystá na trh koncom leta, však prichádza švédska automobilka s ďalšou novinkou – airbagom pre chodcov. Tá príde k slovu práve v prípadoch, keď je zrážka neodvrátiteľná.

Okrem Volva zatiaľ podobný airbag nikto neponúka. Foto: Volvo
Volvo Okrem Volva zatiaľ podobný airbag nikto neponúka.

Systém sa skladá z dvoch častí. Aktívnej kapoty a samotného airbagu. Na detekciu zrážky slúži celkom sedem senzorov zabudovaných v prednej časti vozidla. Keď riadiaca jednotka vyhodnotí, že ide o nohy chodca a nie iný objekt, aktivujú sa najprv pyrotechnické závesy kapoty, ktoré ju nadvihnú o 10 cm vyššie, aby zväčšili priestor medzi kapotou a pevnými časťami pod ňou. Následne sa cez vzniknutú štrbinu rozvinie pred čelným oknom špeciálne tvarovaný airbag. Ten zakrýva celú štrbinu medzi kapotou a oknom, čím prekryje stierače, predné stĺpiky a približne jednu tretinu čelného skla. Teda všetky časti, ktoré sú podľa analýz najnebezpečnejšie pre dopad hlavy chodca. Práve zranenia hlavy majú totiž na svedomí fatálne následky. Celá akcia trvá pritom len niekoľko stotín sekundy.

Airbag sa vysunie v štrbine medzi aktívnou... Foto: Volvo
Volvo Airbag sa vysunie v štrbine medzi aktívnou kapotou a čelným oknom.

Systém airbagu je aktívny od 20 do 50 km/h, čo je rozsah, pri ktorom sa odohrávajú až dve tretiny takýchto havárii. Podľa štatistík tvoria zrážky s chodcami až 14 % všetkých smrteľných nehôd v doprave a v Číne dokonca až celú štvrtinu. Ďalšie havárie sa končia ťažkými následkami.

Airbag pre chodcov je súčasťou plánu Volva vyrábať do roku 2020 vozidlá, ktoré celkom eliminujú smrteľné zranenia posádky a výrazne zvýšia šance chodcov na prežitie.

debata chyba
Články podľa značiek