Nový Transit Custom: Bestseller Fordu prešiel zásadnou modernizáciou

Nový Transit po prvýkrát prichádza vzadu s nezávislým zavesením kolies, pohonom 4x4, plug-in hybridom, airbagom v strope a ďalším variantom usporiadania interiéru.

06.03.2024 10:00
debata
Nový Ford Transit Custom prichádza aj ako...
Nový Ford Transit Custom Nový Ford Transit Custom prichádza aj ako plug-in hybrid a elektromobil-

Ford, presnejšie jeho divízia Ford Pro, predstavila tento týždeň v Bratislave viacero noviniek, ktoré prichádzajú, respektíve nedávno prišli, na slovenský trh. Medzi najnovšie modely, ktoré boli predstavené, patria Ford Tourneo Custom a Transit Custom (držiteľ prestížneho ocenenia IVOTY – „Medzinárodná dodávka roka 2024“) a a Ford Tourneo Courier a Transit Courier. V modernizovanej podobe sa predstavili aj Ford Tourneo Connect a Transit Connect.

Interiér je kompletne prepracovaný a výrazne... Foto: Stuart G W Price
Nový Ford Transit Custom Interiér je kompletne prepracovaný a výrazne "digitalizovaný".

K najväčším hviezdam prezentácie patril Transit Custom, predstavený koncom minulého roku, pozrime sa preto naň podrobnejšie, ostatné novinky si predstavíme v samostatnom článku. Nový Transit do svojho segmentu prináša množstvo noviniek, ako je napríklad inovatívny sklopný volant, služba Delivery Assist na úsporu času pri doručovaní, digitalizované prestavby so systémom Upfit na integráciu dodatočne montovaného vybavenia, nová bezpečnostná technológia výstrahy pri vystupovaní či nové usporiadanie sedadiel MultiCab.

Vyskúšali sme nový Ford Ranger
Video

Transit stojí na úplne novej platforme, navrhnutej s ohľadom na optimálnu nosnosť, prístup, výkon a flexibilitu pohonu. Od základu nanovo navrhnutá konštrukcia je tuhšia a o 100 kg ľahšia než pri vozidle predošlej generácie. V záujme optimálnej nákladnej kapacity navyše ponúka až o 200 mm dlhší rázvor (podľa konkrétnej verzie). Optimalizáciu architektúry vozidla sa podarilo dosiahnuť celkovú výšku pod dva metre, čo Tranzitu zaručuje prístup do priestorov s výškovým obmedzením, ako napríklad do parkovacích domov a garáží či k podzemných nakladacím rampám. Len pre zaujímavosť: optimalizácia priestoru v kabíne sa zavŕšila namontovaním airbagu spolujazdca do stropu, k čomu v tomto segmente došlo po prvýkrát.

Vo verzii skriňová dodávka ponúka Transit Custom objem nákladového priestoru od 5,8 do 6,8 m3 pri štandardnej výške strechy s užitočným zaťažením až 1 350 kg a maximálnou dĺžkou nákladového priestoru 3 450 mm pri použití otvoru v deliacej priečke pod dvojmiestnym sedadlom spolujazdca. K dispozícii sú aj dodávka s dvojkabínou a kombi, pri ktorých máte na výber krátky alebo dlhý rázvor. Maximálna hmotnosť brzdeného prívesu je 2 800 kg.

Nový Ford Transit Custom
Nový Ford Transit Custom
+13Nový Ford Transit Custom

Všetky dodávky Transit Custom sú po prvýkrát vybavené novým nezávislým zavesením zadných kolies so šikmým vlečeným ramenom, ktoré prispieva k zníženiu podlahy a vylepšuje presnosť riadenia, ovládateľnosť vozidla i záber kolies.

Transit Custom má vo výbave veľkú 13 palcovú dotykovú obrazovku s orientáciou na šírku. Pre jednoduchosť používania je natočená smerom k vodičovi a podporuje najnovší komunikačno-informačný systém Ford SYNC 4. Vodič má pred sebou digitálny združený prístroj s 12-palcovým displejom.

Ford Transit Custom už roky patrí k... Foto: Ford
Nový Ford Transit Custom Ford Transit Custom už roky patrí k najvšestrannejším dodávkam s množstvom dostupných modifikácií.

Vylepšený súbor asistenčných systémov vodiča zahŕňa napríklad systém upozornenia na križujúce vozidlá, asistent brzdenia pri cúvaní, 360-stupňový kamerový systém či inteligentný adaptívny tempomat s technológiou Stop & Go, ktorá vám vo verziách s automatickou prevodovkou umožní jazdiť v dopravnej zápche bez stláčania pedálov.

Pokiaľ ide o hnacie agregáty, k dispozícii je najnovšia generácia vznetových motorov Ford EcoBlue s výkonom 110, 136, 150 alebo 170 koní, 3 ktoré v porovnaní s predošlým modelom prinášajú zníženie spotreby paliva a emisií CO2 o takmer 6 percent. Súčasťou štandardnej výbavy je 6-stupňová manuálna prevodovka. Za príplatok je v ponuke nová pokročilá a úsporná 8-stupňová automatická prevodovka, ktorá sa kombinuje sa s motormi s výkonom 136 alebo 170 koní.

Možnosť sklopiť volant a urobiť si z neho...
Nový Ford Transit Custom Možnosť sklopiť volant a urobiť si z neho dočasnú podložku podľa nás ocenia mnohí šoféri.

Transit Custom po prvýkrát ponúka systém inteligentného pohonu všetkých kolies, ktorý inteligentne rozdeľuje krútiaci moment medzi jednotlivé nápravy pomocou elektronicky ovládanej spojky. A napokon na trh prichádza aj úplne plug-in hybrid, ktorý spája 2,5-litrový zážihový motor pracujúci v Atkinsonovom cykle a akumulátor s (využiteľnou) kapacitou 11,8 kWh, ktoré spolu dosahujú kombinovaný výkon 232 koní, dojazd na elektrinu až 56 km.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford Transit Custom #dodávky #vany #Ford Pro
Články podľa značiek