Kia K4: Kórejčania sa dizajnového pokroku neboja. Nový sedan ukážu v New Yorku

Zámorský trh je pre Kiu dôležitý a nechce sa zamerať výlučne na SUV a crossovery. A keďže kompaktné autá v Spojených štátoch amerických sú hlavne sedany, na newyorskom autosalóne predstaví novinku K4.

25.03.2024 10:00
Kia K4 Foto:
V skutočnosti nie je K4 úplne nový model, lebo vychádza z Kie Forte, ktorá sa ako zástupca kompaktnej triedy v Amerike už predáva.
debata

Kórejská automobilka Kia zažíva úspešné obdobie, počas ktorého sa jej darí inovovať modelové portfólio a reagovať na nástup elektromobility. Okrem toho dizajn jej elektrických áut je pokrokový, čo dokazujú Kia EV6 a EV9. V ich prípade ide o SUV, ktoré sú momentálne stále veľmi populárne, ale to neznamená, že by ostatné segmenty automobilka odsúvala na vedľajšiu koľaj.

Kia K4
Kia K4
+6Kia K4

Dokazuje to plánovaná výstavná premiéra na nadchádzajúcom autosalóne v New Yorku. Tam Kia ukáže nový model K4, ktorý evokuje dizajnovú príbuznosť so spomínanými elektromobilmi, či v zámorí veľmi populárnym SUV Telluride. Výrobca totiž už v predstihu zverejnil niekoľko snímok exteriéru a interiéru.

Vzadu prevláda elegantná jednoduchosť. Foto: Kia
Kia K4 2 Vzadu prevláda elegantná jednoduchosť.

V skutočnosti nie je K4 úplne nový model, lebo vychádza z Kie Forte, ktorá sa ako zástupca kompaktnej triedy v Amerike už predáva. Technické údaje zatiaľ automobilka nezverejnila, čo sa zrejme udeje až v čase otvorenia autosalónu, ale vonkajší vzhľad je prísľubom, že K4 bude technicky vyspelé auto.

Nádych prémiovosti aj navodzuje zelenomodré... Foto: Kia
Kia K4 3 Nádych prémiovosti aj navodzuje zelenomodré čalúnenie interiéru Slate Green.

Predná maska je minimalistická s výraznými ostrými líniami, čo platí aj pre svetlá denného svietenia. Eleganciu autu dodáva boční silueta, ktorá sa plynulo znižuje až k odtrhovej hrane na veku kufra. Asi najdiskutovanejšou bude zadná časť vrátane C-stĺpika, ktorý je široký a pripomína karosársky dielec kabrioletu. Okrem toho kľučka zadných dverí je zamaskovaná a auto tak evokuje karosériu fastback. Vzadu opäť prevláda elegantná jednoduchosť.

Kia PV5 Concept - 2024 Čítajte aj Kia PV5: Toto je úžitkový ‘transformer‘. Zmení svet dodávok

Interiér prezrádza, že dôraz na eleganciu a minimalizmus bol nosnou témou pre dizajnérov aj vo vnútri. Dominantným je združený prístrojový digitálny panel a infotainment. Vodorovnú orientáciu prvkov interiéru dotvára usporiadanie tlačidiel a tvar dvojramenného volantu. Automatická prevodovka je ovládaná klasickou pákou, čo pôsobí trochu zastarane, no pravdepodobne tým Kia vychádza v ústrety americkým zákazníkom, ktorí toto tradičné riešenie preferujú pred elektronickým voličom prevodovky. Nádych prémiovosti aj navodzuje zelenomodré čalúnenie interiéru Slate Green. Okrem neho bude na výber aj hnedé Canyon Brown, čierne Onyx Black a sivé Medium Gray.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #sedan #autosalón New York #Kia Forte
Články podľa značiek