Kia PV5: Toto je úžitkový ‘transformer‘. Zmení svet dodávok

Tri nové univerzálne elektromobily majú spôsobiť revolúciu v triede úžitkových áut. Prvým bude PV5. Tento „trasformer“ sa dokáže zmeniť z dodávky na mikrobus či pohodlné rekreačné MPV.

16.01.2024 10:00
debata (1)
Kia PV5 bude prvým elektrickým modulárnym... Foto: Kia
Kia PV5 Concept - 2024 Kia PV5 bude prvým elektrickým modulárnym vozidlom divízie PBV. Základom je šasi s kabínou, za ktorú je možné umiestniť rôzne „moduly života“.

Kia je už etablovaným hráčom vo svete elektromobilov. V ponuke má Kiu Niro EV, crossover EV6 aj luxusné 7-miestne SUV EV9. V najbližších rokoch pribudnú nováčikovia v podobe modelov EV3, EV4 a EV5. To však Kii nestačí. Preniknúť chce aj do sveta elektrických úžitkových áut. Ale nie elektrifikáciou tých súčasných. Založila celkom novú divíziu Kia PBV (Platforma Beyond Vehicle), ktorá vyvíja úplne novú generáciu flexibilných viacúčelových elektromobilov. Prvým bude Kia PV5, predstavená v podobe konceptu na veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v Las Vegas. Ide o všestranný elektromobil, ktorý sa vďaka modularite dokáže prispôsobiť rôznym úlohám. A extrémne rýchlo.

Kia PV5 môže byť rovnako schopnou dodávkou ako... Foto: Kia
Kia PV5 Concept - 2024 Kia PV5 môže byť rovnako schopnou dodávkou ako luxusným MPV.

Všetky vozidlá divízie PBV budú totiž vybavené technológiou Easy Swap, čo je systém výmeny modulov. PV5 bude teda v skutočnosti akýmsi šasi s kabínou, pričom zadnú časť, takzvaný „modul života“, si užívateľ vyberie podľa účelu. Takto sa EV5 môže zmeniť z čisto doručovacej dodávky na taxík, mikrobus alebo rekreačné MPV na víkend. Výmena je rýchla, pretože modul je k šasi pripevnený prostredníctvom hybridnej elektromagnetickej a mechanickej spojovacej technológie, teda nie pevnými spojmi. Transformácia sa dá uskutočniť aj niekoľkokrát za deň. Modularitu umožňuje aj bezzvarová konštrukcia karosérie. Vyrobená je z vysokopevnostnej rúrkovej ocele a panelov z technických polymérov.

Pracovisko vodiča  sa môže zmeniť na... Foto: Kia
Kia PV5 Concept - 2024 Pracovisko vodiča sa môže zmeniť na kancelársky stôl aj s lampou vytvorenou z volantu.

Do vozidla sa vstupuje obrovskými posuvnými dverami. Dlhý rázvor kolies a plochá elektrická platforma vytvárajú súmerný priestor. Inovatívne je aj prostredie vodiča. Kokpit ponúka plochu podobnú pracovnému stolu a volant sa dá sklopiť alebo využiť ako stolová lampa, čím sa vytvorí prostredie podobné kancelárii. V prvej vlne bude PV5 dostupné ako základné vozidlo, dodávka a dodávka so zvýšenou strechou. Systém integrovaných koľajníc v podlahe, na streche, ale aj na bočných paneloch umožní plynulý presun tovaru alebo predmetov medzi vozidlami pomocou skriniek a rámov. Modulárny dizajn „dlaždíc“, akými sú reproduktory, funkčné príslušenstvo či poličky, je ďalším dôkazom flexibility.

V pláne je celá rodina úžitkových... Foto: Kia
Kia PV5 Concept - 2024 V pláne je celá rodina úžitkových elektromobilov – od malého PV1 až po PV7. Neskôr by v nich mala pribudnúť technológia plne autonómneho riadenia. Takto sa budú môcť zmeniť na robotické doručovacie dodávky alebo robotické taxíky.

V budúcnosti plánuje Kia verziu v podobe robotického taxíka. Takže rodina vozidiel PBV počíta v ďalších fázach s autonómnym riadením a prepojeným ekosystémom. Po PV5 bude nasledovať PV1 ako najmenší člen rodiny, určený na svižnú logistickú prepravu na krátke vzdialenosti. Kia PV7 bude stáť na opačnom konci rebríčka ako najväčší model s najväčším priestorom, najdlhším dojazdom a rozšírenými funkciami. Ako vidieť na koncepte PV5, dobrú prácu odviedli nielen technici, ale aj dizajnéri. Pôsobí doslova futuristicky, no zároveň nadčasovo. Predná maska je displejom, ktorý dokáže komunikovať s okolím. „Vozidlá Kia PBV nie sú viazané na žiadny pevný priestor ani spútané tradičnými obmedzeniami a ponúkajú čisté plátno, na ktorom sa dá vytvoriť nové poňatie životného aj pracovného štýlu,“ povedal Karim Habib, šéf dizajnu Kie.

Kia PV5 Concept - 2024
Kia PV5 Concept - 2024
+5Kia PV5 Concept - 2024

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia PBV #Kia PV5 #Kia PV1 #Kia PV7
Články podľa značiek