Mercedes-AMG GT Coupe: Nová generácia je väčšia a ťažšia, ale aj praktickejšia

Nová generácia športového modelu prešla zásadnou zmenou koncepcie, no dizajnové črty sa menili len mierne. Novinka totiž stojí na základoch nového roadstera SL a vďaka tomu odvezie až štyroch pasažierov.

25.09.2023 10:00
Mercedes-AMG GT Coupe Foto:
Zásadnou zmenou oproti predchodcovi je zväčšený interiér, ktorý odvezie aj dvoch cestujúcich vzadu.
debata

Druhá generácia modelu GT z dielne športovej divízie stuttgartskej automobilky AMG prichádza v novom formáte, ktorý koncepčne vychádza z už predstaveného roadsteru Mercedes-AMG SL. Ten je k dispozícii ako kabriolet s plátennou strechou, no a preto dostalo GT pevnú strechu, a preto aj označenie kupé.

Mercedes-AMG GT Coupe
Mercedes-AMG GT Coupe
+6Mercedes-AMG GT Coupe

Zásadnou zmenou oproti predchodcovi je teda zväčšený interiér, ktorý odvezie aj dvoch cestujúcich vzadu, i keď komfortom možno pokladať zadné sedadlá skôr za núdzové na krátke trasy. Batožinový priestor má objem 321 litrov. Podstatný je aj prechod od pohonu zadnej nápravy k pohonu všetkých kolies. Pokiaľ ide o vonkajší vzhľad, možno hovoriť skôr o evolúcii. Mierne sa zmenil tvar svetiel, prednej masky chladiča a karoséria prešla úpravami pre zlepšenie aerodynamiky.

Mercedes-AMG GT Coupe
Mercedes-AMG GT Coupe
+6Mercedes-AMG GT Coupe

Príbuznosť s modelom SL dokazuje aj interiér, ktorý je v podstate rovnaký. Oproti predchádzajúcej generácii je to však výrazný posun, keďže novinka využíva multimediálny systém MBUX, ktorý sa ovláda cez 11,9-palcovú stredovú obrazovku. Okrem toho pred vodičom je po novom digitálny prístrojový štít s uhlopriečkou 12,3-palca.

Mercedes-AMG GT Coupe využíva multimediálny... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-AMG GT Coupe 9 Mercedes-AMG GT Coupe využíva multimediálny systém MBUX, ktorý sa ovláda cez 11,9-palcovú stredovú obrazovku.

Mercedes-AMG GT Coupe bude na výber v dvoch výkonových verziách, pričom obe bude poháňať preplňovaný štvorlitrový vidlicový osemvalec, ktorý bude spolupracovať s deväťstupňovou automatickou prevodovkou. Slabšia verzia GT 55 bude mať výkon 350 kW (476 k) a krútiaci moment 700 Nm. Silnejší variant s označením GT 63 bude dosahovať výkon 430 kW (585 k) a krútiaci moment 800 Nm.

Mercedes-AMG GT 53 4-Door - 2023 Čítajte aj Mercedes-AMG GT43/53 4-Door: Facelift v štýle 8-valcov

Neskôr sa očakáva aj príchod plug-in hybridnej verzie, ktorá by mala posunúť výkon a krútiaci moment ešte na vyššie hodnoty a mala sa stať novým vrcholom ponuky. Cena novinky zatiaľ zverejnená nebola. Začiatok predaja je naplánovaný na prvý polrok budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-AMG GT #Mercedes-AMG #Mercedes-AMG SL #Mercedes - Benz
Články podľa značiek