Modernizované modely Škoda Kamiq a Scala si už možno objednať. Poznáme ceny

Oba modely oproti predchodcom zdraželi a v ponuke sú len dva výbavové stupne, ktoré rozširuje špeciálna First Edition.

03.10.2023 10:00
scala a kamiq Foto:
Škoda Auto Slovensko štartuje predaj nových modelov Kamiq a Scala.
debata (3)

Len nedávno mladoboleslavská automobilka predstavila modernizované verzie modelov Scala a Kamiq. Obe autá na platforme MQB A0 prišli na trh v roku 2019, a tak im malý facelift len a len prospel. Aktuálne sa už oba dajú na Slovensku predobjednať a my poznáme ceny. Asi neprekvapí, že oproti predfaceliftovaným verziám išli pri oboch modeloch nahor. Kým sa k nim však dostaneme, pozrime sa najprv na to, čo vlastne facelift priniesol.

Zmeny sú skôr decentné. Oba dostali novú prednú masku, dizajnovo spriaznenú s mladšími modelmi, nové nárazníky a najmä nové LED svetlá. Oba sa môžu pochváliť príplatkovou technológiou Matrix LED, čo znamená stále použitie diaľkových svetiel bez oslňovania.

Škoda Scala - 2023
Škoda Scala - 2023
+19Škoda Scala - 2023

Inovovaná je digitálna technika v interiéri, kde je štandardom 8-palcový virtuálny kokpit mini alebo väčší s uhlopriečkou 10,25 palca. Displej infotainmentu má uhlopriečku 8,25 alebo voliteľne 9,2 palca. Mierne prepracovaný bol aj ovládací panel klimatizácie, ktorý dostal nové otočné mechanické ovládače. Jasným odkazom na novú Octaviu či Enyaq sú nové dvojramenné volanty s úplne odlišnými ovládacími prvkami. Majiteľov poteší, že Scala aj Kamiq môžu mať odteraz elektricky ovládané zadné veko s nožným senzorom.

Ponuka motorov zahŕňa tri benzínové motory. Základným motorom je trojvalec 1,0 TSI s výkonom 70 kW (95 k) s manuálnou päťstupňovou prevodovkou. Motor 1,0 TSI s výkonom 85 kW (115 k) je k dispozícii s manuálnou šesťstupňovou prevodovkou alebo sedemstupňovou automatickou prevodovkou DSG. Rovnakú kombináciu prevodoviek ponúka aj vrcholný štvorvalec 1,5 TSI s výkonom 110 kW (150 k). Ten je vybavený systémom automatického odpájania valcov ACT, ktorý automaticky vypína dva vnútorné valce, a to v prípade, že ich výkon nie je potrebný.

Video
Martin Hrdlička, šéf vývoja podvozka a agregátov Škody hovorí o nejasnej budúcnosti spaľovacích motorov

A teraz to najdôležitejšie – ceny. Nová Scala štartuje v základnej výbave Essence s motorom 1.0 TSI 70 kW (95 koní) a 5-stupňovou manuálnou prevodovkou na sume 18 230 eur. Pôvodná Scala s rovnakým agregátom a prevodovkou mala štartovaciu cenu 16 700 eur, čo značí zdraženie o 1 530 eur. Modernizovaný Kamiq teraz začína s rovnakou kombináciou motora a prevodovky ako Scala na sume 19 420 eur, pôvodný stál 18 160 eur. To znamená, že zdražel o 1 260 eur.

Oproti pôvodnému modelu sa zmenili aj výbavové stupne, základná výbava je o niečo bohatšia a volá sa príznačne Essence. Zaujímavé je, že oba modely v nej majú iba 16-palcové oceľové disky. Oba však majú v základe aj full LED predné svetlá, 8-palcový virtuálny kokpit a 8-palcový displej infotainmentu, zadné parkovacie senzory, svetelný senzor, asistent pre udržiavanie v jazdnom pruhu, rozpoznávanie únavy vodiča, manuálnu klimatizáciu a elektrická ovládanie predných okien a vonkajších spätných zrkadiel.

Škoda Kamiq - 2023
Škoda Kamiq - 2023
+12Škoda Kamiq - 2023

Z hľadiska pomeru cena/hodnota vyzerá zaujímavejšie druhý výbavový stupeň Selection, ktorý je pri rovnakom agregáte v prípade Scaly drahší o 1 610 eur (cena auta je 19 840 eur) a pri Kamiqu je rozdiel 1 570 eur (cena auta je 20 990 eur). V tejto výbave však už máte v cene vyššiu verziu interiéru, označovanú ak Loft, 16-palcové disky z ľahkých zliatin, bezkľúčové štartovanie, tempomat, automatickú dvojzónovú klimatizáciu, predné hmlovky, štyri zadné reproduktory navyše, lakťovú opierku s veľkým úložným priestorom a pár ďalších drobností.

A to najlepšie nakoniec. Pri oboch modeloch uvádza Škoda špeciálnu edíciu First Edition, ktorá obsahuje silnú výbavu navyše oproti štandardnými stupňom Essence a Selection v hodnote až do 3 169 eur. Príplatok za First Edition je pritom iba 99 eur a za bohatšie vybavený First Edition Plus iba 199 eur. Za tento príplatok možno získať napríklad Full LED Matrix predné svetlomety, elektrické ovládanie piatych dverí s virtuálnym pedálom, zadnú parkovaciu kameru, 10-palcový virtuálny kokpit, dažďový a svetelný senzor či bezkľúčové otváranie a štartovanie vozidla. Pokiaľ si modernizovanú Scalu alebo Kamiq predobjednáte, reálne sa k vám dostanú niekedy na začiatku budúceho roku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #facelift #Škoda Kamiq #Škoda Scala #predobjednávky
Články podľa značiek