Hyper Urban: Nissan ukázal odvážny koncept. Je to predobraz nového crossoveru?

Autosalón v Tokiu je už predo dvermi a Nissan sa rozhodol, že až do jeho začiatku nám každý týždeň ukáže jeden nový koncept.

04.10.2023 10:00
Nissan Hyper Urban concept (2023) Foto:
Nissan Hyper Urban je prvý zo série štyroch konceptov, ktoré plánuje japonská automobilka predstaviť ešte pred začiatkom autosalónu v Tokiu.
debata

Autosalón v Tokiu začína 25. októbra a Nissan sa rozhodol, že čas do jeho zahájenia nám spestrí postupným odhalením štyroch nových konceptov. Každý z nich bude mať svetovú premiéru najprv digitálne a až po nej sa fyzicky ukáže v Tokiu.

Prvým z nich bol odvážny elektrický crossover Nissan Hyper Urban, predstavený v pondelok 3. októbra. Ďalšie tri modely uzrú svetlo sveta 10., 17. a 19. októbra. Keďže Nissan sa „vezie“ na eko-elektro vlne, presne taký je aj jeho nový koncept. Slovo „udržateľný“ alebo „ekologický“ je v každom druhom riadku, no podrobnejšie informácie chýbajú. Zatiaľ sme sa dozvedeli len, že jeho nabíjanie a vybíjanie bude riadiť umelá inteligencia. To znamená, že auto bude vybavené technológiou a hlavne konektormi, vďaka ktorým umožní nabíjať externé zariadenia a dokonca, ak je to ekonomicky výhodné, aj odovzdávať energiu do rozvodnej siete.

Nissan Hyper Urban concept (2023)
Nissan Hyper Urban concept (2023)
+3Nissan Hyper Urban concept (2023)

To, že Hyper Urban umožňuje softvérové aktualizácie na diaľku nie je nič výnimočné, no dizajnéri sľubujú, že v rámci udržateľnosti a ich snahy o to, aby si majitelia ponechali auto čo najdlhšie, budú možné aj hardvérové aktualizácie. A čo si treba pod tým predstaviť? De facto modulárnu architektúru. Keď vás napríklad omrzí váš digitály prístrojový panel, budete môcť do auta získať iný s modernejším displejom, novými funkciami a podobne.

Videotest: Jazdený Nissan Qashqai 1,6 dCi - oplatí sa automat?
Video

Interiér je navrhnutý tak, aby ladil s mestským prostredím. Prístrojový panel a displej, inšpirovaný kaleidoskopickými trojuholníkmi, možno prispôsobiť podľa nálady majiteľa. Predné sedadlá sa navyše dajú sklopiť smerom k zadným tak, že v kabíne vznikne veľká relaxačná pohovka. Celý interiér je, rovnako ako aj exteriér dôsledne kaleidoskopicky vyskladaný z navzájom sa prelínajúcich trojuholníkov.

V prípade tohto aute ide o koncept, ktorý je zatiaľ úplne vzdialený akýmkoľvek produkčným modelom a jeho úlohou je skôr ukázať budúce dizajnové smerovanie značky. To ešte viac priblížia ďalšie tri koncepty, ktoré budú predstavené v najbližších dňoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #automobilový koncept #Nissan Hyper Urban
Články podľa značiek