Transit Custom Nugget - kempovací van od Fordu prešiel zásadnou modernizáciou

Ford predstavil úplne novú verziu obľúbenej obytnej dodávky Transit Custom Nugget. Po prvýkrát aj ako plug-in hybrid.

25.08.2023 10:00
2023 FORD Transit Custom Nugget 08-LOW Foto:
2023 FORD Transit Custom Nugget
debata

Úplne nová obytná dodávka Nugget bola vyvinutá v spolupráci so známym špecialistom na obytné autá, spoločnosťou Westfalia. Nugget novej generácie využíva úplne novú platformu vozidiel Ford, ktorú značka uviedla na trh tento rok pre modely Transit a Tourneo Custom a ktorá prináša nové pokročilé konštrukčné prvky, konektivitu a technológie pohonu. V obytnom priestore budú mať zákazníci k dispozícii nové prémiové povrchové úpravy, vylepšené funkcie a pribudla aj (príplatková) solárna strecha.

Jednoduchý pohyb po vždy patril k najsilnejším stránkam Nuggetu. Nový dizajn palubnej dosky a rovná podlaha uľahčujú prístup cez kabínu a presun od oboch predných sedadiel do obytného priestoru, pričom airbag spolujazdca umiestnený v streche prispieva k optimalizácii usporiadania palubnej dosky. Nižšia podlaha a integrovaný bočný schodík uľahčujú nakladanie alebo nastupovanie a vystupovanie, čomu napomáhajú aj bočné posuvné dvere a veľký otvor nakladacieho priestoru.

2023 FORD Transit Custom Nugget
2023 FORD Transit Custom Nugget
+62023 FORD Transit Custom Nugget

Úplne prepracovaná je obytná časť s oddelenými zónami na varenie, bývanie a spanie. Tento jedinečný dizajn interiéru je zárukou, že aj pri rozložených dvoch manželských posteliach sa môžu výletníci voľne pohybovať po kabíne, variť, nastupovať a vystupovať z vozidla bez toho, aby si navzájom prekážali. V kaíne sú vyhrievané otočné predné sedadlá, vzadu je trojmiestna lavica, ktorá tiež môže byť vyhrievaná a po novom sú vzadu konektory USB-C už v štandardnej výbave.

Test: Jazdený Ford Focus III. - klasik, ktorý nesklame
Video

Kuchyňa je usporiadaná v tvare písmena L a je v nej nová zásuvková chladnička, dostatočne veľká na zvislé uloženie fliaš. V kombinácii s novou integrovanou varnou doskou a drezom – teraz už so štandardne dodávanou teplou vodou – ponúka toto usporiadanie o 20 percent viac vyhradeného priestoru na pracovnej doske.

Úplne nový Nugget sa v porovnaní s predchádzajúcim modelom vyznačuje aj zmenou systému spania. Najväčšoun je, že pribudla výklopná časť matraca, vďaka ktorej sa zväčšil priestor nad hlavou v kuchyni, pričom horné lôžko je stále na svojom mieste. Vývod na teplú/studenú sprchu vzadu je už súčasťou štandardnej výbavy, pričom na želanie je možné dokúpiť stan na ochranu súkromia na zadných dverách.

Kompletne prepracovaná je kuchyňa v tvare... Foto: Ford
2023 FORD Transit Custom Nugget 09-LOW Kompletne prepracovaná je kuchyňa v tvare písmena L.

Výklopná strecha je vybavená novou samoskladacou látkou na zjednodušenie jej spúšťania, pribudli aj nové integrované odkladacie miesta pre štandardný vonkajší stôl a stoličky a zatemňovacie rolety nahradili doteraz používané závesy.

V kabíne je po novom aj špeciálna sedempalcová farebná dotyková obrazovka (v obývacom priestore), ktorá umožňuje jednoduchú kontrolu a ovládanie vyhrievania, hladiny vody, stavu nabitia akumulátora a osvetlenia vozidla. Mnohí určite privítajú aj nový sklonomer, praktický pri vyrovnávaní auta pred prenocovaním.

Obytné parametre auta možno nastavovať a... Foto: Ford
2023 FORD Transit Custom Nugget 24-LOW Obytné parametre auta možno nastavovať a kontrolovať aj cez novú dotykovú obrazovku.

Nugget navyše po prvý raz prichádza vo verzii plug-in hybrid. Auto využíva 2,5-litrový zážihový motor pracujúci v Atkinsonovom cykle v kombinácii s akumulátorom s (využiteľnou) kapacitou 11,8 kWh a elektromotorom, vďaka ktorým dosahuje kombinovaný výkon 232 koní.

Nový Transit Custom Nugget sa bude uvádzať na trh postupne, počnúc sériou Nugget Titanium s výklopnou strechou a motorom EcoBlue s výkonom 170 k v spojení s osemstupňovou automatickou prevodovkou. Ten bude možné objednávať u predajcov Ford v októbri 2023 s dodaním na jar 2024. Ďalšie modely, vrátane možnosti pohonu PHEV, sa budú uvádzať na trh v nasledujúcich 12 mesiacoch. Auto bude dostupné aj s pohonom 4×4, v niektorých verziách buide štandardom, v iných príplatkom aj nový 8-stupňový automat.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #plug-in hybrid #kempovacie auto #Ford Transit Custom Nugget #obytný van #obytná dodávka
Články podľa značiek