Subaru zvoláva Legacy. Dôvodom je porucha riadenia

Subaru patrí medzi výrobcov s imidžom najspoľahlivejších áut. No aj majster tesár sa občas utne. V USA musí ísť do servisov 48 500 modelov Subaru Legacy a Outback. Hrozí v nich porucha riadenia. Americký úrad NHTSA však japonskú automobilku chváli za rýchlu reakciu.

23.05.2016 19:00
Subaru - zvolávacia akcia na riadenie Foto:
Chybne opracovaný hriadeľ riadenia obrábacím strojom môže v dotknutých vozidiel spôsobiť úplnú stratu kontroly nad autom.
debata

Subaru malo problém s riadením modelov Legacy a Legacy Outback už pred troma rokmi. Hrozilo uvoľnenie hriadeľa. Týkalo sa celkom 5 379 exemplárov vyrobených v USA a dodaných na severoamerický trh. Všetky museli navštíviť autorizované servisy. Medzitým prišla na trh nová generácia Legacy aj Outbacku a čuduj sa svete, problém sa opakuje. Tentoraz sa týka až 48 500 vozidiel modelového roku 2016 a 2017, a to opäť oboch karosárskych verzií.

Hrozí v nich vážna porucha riadenia, ktorá môže viesť až k úplnej strate kontroly nad vozidlom. Chybu má na svedomí nesprávne nastavený NC stroj, ktorý opracovával hriadeľ riadenia. Subaru preto povolá do servisov majiteľov všetkých áut, skontroluje výrobné čísla hriadeľov a v prípade zistenia chyby komponent zdarma vymení. Zároveň poskytne zákazníkom náhradné vozidlo. V rámci inšpekcie Subaru dočasne zastaví aj predaj nových vozidiel. Tie sa totiž tiež podrobia kontrole.

Dobrou správou je, že v súvislosti s touto chybou neboli hlásené žiadne nehody ani zranenia. Prvá správa o probléme sa objavila len druhého mája. Oznámil ju jeden zo zákazníkov. Tri dni na to začalo Subaru s vyšetrovaním a v súčasnosti už informuje dotknutých klientov. Za promptnú reakciu si Subaru vyslúžilo pochvalu zo strany inak obávaného amerického úradu pre bezpečnosť cestnej premávky NHTSA.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zvolávacia akcia #Subaru
Články podľa značiek