Dieselgate: Volkswagen opravil zatiaľ len 10 % postihnutých áut

Kauza odhalenia manipulácie s emisiami naftových motorov koncernu VW má presne rok. Týka sa celkom 11 miliónov vozidiel. Do servisov sa však dostavilo zatiaľ len okolo 500 000.

27.09.2016 12:00
VW - motor TDI oprava Foto:
Najväčší škandál v dejinách Volkswagenu má koniec v nedohľadne. V Európe opravil zatiaľ len zlomok áut.
debata (3)
Podľa manažéra Volkswagenu Manfreda Borta, ktorý má na starosti zvolávanie naftových áut v Európe, bolo doposiaľ opravených niečo cez pol milióna vozidiel. Je to teda menej než 10 % z 8,5 milióna vozidiel dotknutých kauzou Dieselgate v Európe. „ Som si istý, že v priebehu budúceho roku zvolávací proces dokončíme“, vyhlásil Bort pre časopis Inside, vydávaný pre zamestnancov koncernu Volkswagen.

Kauza, ktorá vypukla presne 18. septembra vlaňajšieho roku, má ale ďaleko väčší rozsah. Celkovo sa totiž týka až 11 miliónov áut vybavených naftovými motormi EA 189 vo verzii Euro 5. Okrem 8,5 milióna na „starom kontinente“ je to ďalších 650 000 v USA. Zasiahnuté sú takmer všetky koncernové značky. Najviac značka Volkswagen, ktorá dala do obehu päť miliónov áut s problémovými motormi.

Nasleduje Audi s dvoma miliónmi chybných vozidiel, Škoda s 1,2 milióna a Seat so 700-tisíc vozidlami. Z 8,5 milióna v Európskej únii sa nachádza v Nemecku 2,8 milióna, v Británii sa škandál týka 1,2 milióna áut, vo Francúzsku milióna a v Taliansku asi 650 000 vozidiel. Kým v USA pristúpil Volkswagen na odškodnenie majiteľov a dílerov vozidiel, vrátane spätného odkúpenia problémových áut, v celkovom objeme 15,3 miliardy dolárov, v Európe uskutoční len zvolávaciu akciu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #zvolávacia akcia #Dieslgate
Články podľa značiek