Autom k moru? Tu je 7 dobrých rád pre pohodovú cestu

Chystáte sa toto leto autom k moru? Konečne nám v tom nebránia pandemické obmedzenia ani extrémne ceny za benzín či naftu. No to, či bude v aute pohoda, záleží najmä na nás. Na príprave aj na tom, či si vieme dlhú cestu spríjemniť.

31.05.2023 06:00
debata (2)
Cesta k moru autom môže byť poriadne únavná. Dá... Foto: Ľubos Pilc
Chorvátsko - 2023 Cesta k moru autom môže byť poriadne únavná. Dá sa ale spríjemniť.

Či už sa chystáte Jadranskému, Čiernemu alebo Stredozemnému moru autom, znamená to dlhé hodiny cesty. Tá sa môže predĺžiť aj čakaním na hraniciach, mýtniciach či tranzite cez krajiny, ktoré nepatria do Schengenského priestoru. Cesta môže byť teda poriadne únavná. Pozrite si našich sedem rád, ktoré vám pomôžu vyhnúť sa problémom tak, aby sa aj cesta stala dovolenkou.

1. Čo zanedbáte na aute pred dovolenkou, to sa vám draho vráti

Prehliadka v servise nezaškodí. Najmä pri... Foto: Ivan Majerský
Peugeot 308 1,6 e-HDi - servis Prehliadka v servise nezaškodí. Najmä pri starších autách.

Auto je na dovolenke zaťažené oveľa viac ako počas roka. Jazda vysokými rýchlosťami alebo serpentínami s plne naloženým kufrom a štyrmi osobami mu dá počas letných horúčav poriadne zabrať. Časy svojpomocných opráv sú však definitívne preč. Bez autotestera či diagnostických prístrojov nemáte najmenšiu šancu odhaliť príčinu poruchy, ktorá môže byť skrytá napríklad v elektronickom systéme vozidla. Preto platí, že čo zanedbáte pri príprave auta pred dovolenkovou cestou, to sa vám draho vráti. Navštívte preto radšej servis a absolvujte komplexnú prehliadku. Je to neporovnateľne lacnejšie ako platiť za prípadnú opravu v zahraničí, ktorá môže totálne rozbiť váš rozpočet.

Chorvátske diaľnice Čítajte viac Cesta k moru opäť zdražela. Pozrite si diaľničné poplatky

Zvlášť, ak vlastníte staršie auto, na ktoré sa už nevzťahuje garancia výrobcu. A nehovoríme len o samotnej oprave. Len si predstavte, koľko stojí odtiahnutie, náhradné ubytovanie či neplánovaná doprava domov. A aj tí, ktorí majú auto v záruke, by mali skontrolovať, či počas dlhej cesty neprekročia limit na povinnú záručnú prehliadku. Inak sa vystavujú riziku, že za prípadné poruchy odmietne výrobca prevziať zodpovednosť. Zväčša sa netoleruje odchýlka väčšia ako 500 či 1 000 kilometrov. Tiež je dôležité vziať so sebou asistenčnú kartu s telefónnymi číslami na servisný dispečing, kde sa dohovoríte v materinskom jazyku. Pomôcť môže aj členstvo v niektorom z autoklubov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie autom #autom k moru
Články podľa značiek